28. jul 2016.28. jul 2016.
ČETVORONOŽNI DOBROTVORI

LECIN PAS HEROJ

Moj pas je heroj- samouvereno je izjavila Lea Sibinčić vlasnica rotvajlera Klarita.
Rukovođeni uobičajenim iskustvima sa vlasnicima pasa očekivali smo nastavak priče u stilu kako je hrabri Klarito odbranio svoju Lecu ili nekog od njenih drugara od starijih vršnjaka, ili spasao nečijeg ljubimca od drugog psećeg “napasnika“. U svakom slučaju nešto sasvim “obično“. No, nismo uzeli u razmatranje činjenicu da se ovde radi o jednoj izuzetnoj devojčici čiji su četvoronožni štićenici posebni koliko i ona.
Naime, Klarito je dobrovoljni davalac krvi. Da, da, dobro ste pročitali, to se događa i u psećem svetu. Zbog lošeg stanja nekim kucama je nekad potrebna transfuzija da bi preživele, a u ovom slučaju Lecin Klarito je nesebično spasao život ženki retrivera.
-Veterinarka je pozvala mog tatu i rekla da je retriverki neophodna transfuzija da bi preživela. Tata je stavio Klarita u auto, i odmah otišao do “Sirijusa“. Javili su nam da se retriverka uspešno oporavlja, tako da je moj pas heroj. Jednostavno- objašnjava Lea, dok nam je veterinarka Jelena Simić objasnila koliko je ovaj korak uobičajen u životinjskom svetu.
-Retriverka je morala na operaciju, ali je bila u lošem stanju i morala je da se stabilizuje pre toga. Bila je neophodna transfuzija. Našli smo dobrovoljnog davaoca i sve se završilo na najbolji mogući način. Transfuzija kod pasa se izvodi kao i kod ljudi. Najbitnije je da je davalac zdrav. Odradi se brzi test i ako je sve u redu uzme se boca krvi koja se da pacijentu- kaže dr vet. med. Jelena Simić, koja ističe da je najvažnije da je retriverka sada dobro.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa