8. septembar 2016.8. sep 2016.
U TRŠIĆU I LOZNICI ODRŽAVA SE 83. VUKOV SABOR

U SLAVU VUKA KARADžIĆA

Ovogodišnji grad gost najstarije kulturne manifestacije u Srbiji bio je Šabac
Prošlog ponedeljka u Loznici je počeo Vukov sabor, manifestacija koja se održava od 1933. godine. I ove godine nizom svečanosti, izložbi, tribina i književnih večeri negovala se uspomena na reformatora srpskog jezika. U okviru programa „Moj grad“ predstavljen je Šabac. U Muzeju Jadra, u saradnji sa Narodnim muzejem iz Šapca, otvorena je izložba „Mali veliki Pariz“, autora kustosa istoričara Branislava Stankovića. Izložene fotografije i dokumenti svedoče o evropskom duhu koji je još sa početkom 19. veka, zahvaljujući pre svega šabačkim i francuskim intelektualcima, bio prisutan u Šapcu, a odatle se tokom narednih 150 godina širio i na okolne sredine, uključujući i Loznicu.
- Šabac je kroz istoriju bio uključen u veoma važne događaje u vezi sa životom Vuka Karadžića, uključujući i organizaciju prvog sabora, obnovu njegove rodne kuće u Tršiću i izgradnju spomenika u Beogradu. Mnogi umni ljudi iz našeg grada su doprineli širenju najmodernijih shvatanja tokom proteklih 200 godina. Šabac je bio grad novosti, a sa njima smo upoznavali i naše komšije, šireći duh napretka. I danas, dva veka kasnije, put u Evropu i boljitak vode preko komšija. Moramo da negujemo dobru regionalnu saradnju između naša dva grada, na obostrano zadovoljstvo, naveo je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić prilikom otvaranja izložbe „Mali veliki Pariz“.
U pešačkoj zoni u centru Loznice predstavilo se desetak šabačkih ustanova i organizacija, sa ciljem jačanja veza između dva grada. Predstavnici Turističke organizacije Šapca ističu veoma lep doček Lozničana i njihovo interesovanja za to šta Šabac ima da ponudi.
- Na poziv predstavnika grada Loznice i Centra za kulturu Vuk Karadžić, grad Šabac je izabran da se predstavi kao grad gost Vukovog sabora. Zahvaljujući institucijama i organizacijama koje se bave obrazovanjem i kulturom, upoznali smo veliki broj Lozničana sa potencijalima našeg grada, rekla je Tamara Pejić, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Šapca.
Jedna od ustanova koja je Lozničane upoznala sa svojim radom bio je i šabački Centar za stručno usavršavanje.
- Predstavili smo naš Park nauke, kao sekundarnu delatnost Centra za stručno usavršavanje. Ovo je jedinstvena celina u Srbiji, koja broji 27 instalacija. Odigrali smo veliku partiju šaha na otvorenom, a igrali smo se i sa zakonom održanja momenta impulsa. Uz to omogućili smo našim prijateljima iz Loznice da trodimenzionalno prošetaju kroz naš trodimenzionalni udžbenik, navela je mr Tatjana Marković Topalović, direktorka šabačkog Centra za stručno usavršavanje.
Pažnju Lozničana privuklo je i čuvanje zajedničke istorije Podrinja, o čemu su više saznali na štandu Udruženja građana Cerski marš.
- Predstavili smo se sa obeležjima našeg udruženja i pričom o ideji koja nas je okupila. U okviru manifestacije koja je odavno nadmašila ne samo lokalne, već i regionalne okvire, ove godine jedan deo učesnika Cerskog marša je na put ka Tekerišu krenuo upravo iz Loznice. Uvereni smo da će u narednom periodu sve veći broj žitelja Loznice učestvovati u Cerskom maršu, rekao je član Udruženja građana Cerski marš Srđan Mitrašinović.
Prvoj saborskoj večeri u Loznici prisustvovao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
- Kada vas komšija pozove, ne možete da se ne odazovete, ako ste dobar komšija. Mi smo ponosni na to što održavamo dobre odnose sa gradovima i opštinama u okruženju. Volimo da sarađujemo i drago nam je što smo u prilici da naš grad predstavimo ljudima lozničkog kraja. Šabac ima mnogo toga da ponudi, prvenstveno u oblasti kulture, te se nadam da će se i gradovi poput Loznice ugledati na nas, i da će bliskoj budućnosti i oni za kluturu izdvajati sedam odsto gradskog budžeta. To je način da pokažemo da se trudimo da imamo kvalitetniji život u budućnosti, naglasio je Zelenović.
„Završna svečanost Vukovog sabora biće održana u nedelju u Tršiću, Vukovom rodnom selu, gde će posle Mokranjčeve „Himne Vuku“ besedu održati dopisni član SANU, kompozitor Svetislav Božić. Sledi koncert Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“, a u popodnevnom poselu nastupiće Bora Dugić sa prijateljima.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa