29. februar 2020.29. feb 2020.
Prva generacija za uspešnu budućnost privrede

Prva generacija za uspešnu budućnost privrede

Šabačka kompanija "Galeb" prva se u Srbiji opredelila za program Ernst Klett DUAL škole, gde je 15 zaposlenih u pomenutoj ovdašnjoj firmi polaganjem završnih ispita, usmenog i praktičnog dela, završila tromesečni program obuke za mehatroničare.



Ernst Klett Präsenzlernen Osteuropa GmbH je pokretač projekta implementacije dualne škole u Srbiji kojom rukovodi novi ogranak Beograd (Ernst Klett DUAL škola).

-Programi su napravljeni fokusirajući se na primenjivost po nemačkom dualnom modelu, a u kreiranju programa mehatronike učestvovali su stručnjaci sa Tehničkog univeriteta iz Frajburga. Cilj je pomoć privredi Srbije kroz primenjive programe gde je akcenat na praksi, kroz dualni princip. Kada smo počeli pregovore u julu, šabačka kompanija "Galeb" je prva iskazala interesovanje. Na taj način je započeo partnerski odnos i saradnja se ne završava na programu mehatronike. Verujem da je ova sradnja pokazatelj kako privreda treba da reaguje na potrebe rasta i razvoja i da se prilagođavanjem tržištu priprema za budućnost - rekla je Olivera Gvozdenov, direktor "Ernst Klett DUAL škole".



-Među 15 polaznika koje smo odabrali iz naše kompanije, oredelili smo se za zaposlene u različitim oblastima i sa različitim iskustvom. Želeli smo da kroz mehatroniku svi nauče sve. Ovo je samo početak, već sada smo dogovorili drugu grupu koja će od septembra krenuti na obuku. Cilj je da bar 80 zaposlenih, u naredne dve godine, prođe kurs za mehatroničara. Danas smo dogovorili saradnju i kroz školu mehatronike i kurs od 800 časova, gde polaznici, po uspešno položenim završnim ispitima, stiču peti stepen stručne spreme. Diplome je verifikovalo i naše Ministarstvo prosvete i one su validne u Nemačkoj i celoj Evropskoj uniji - istakao je predsednik kompanije "Galeb" Radoslav Veselinović.

Osim obrazovanog kadra, ovakav program daje i značajne ekonomske benefite, u oblasti unapređenja rada i racionalizacije troškova.

-Benefiti su veliki, daleko veći od troškova pkolovanja. Oni upravljaju mašinama čija vrednost iznosi nekoliko stotina hiljada evra do milion evra i znanjem se smanjuje mogućnost potencijalne havarije, a istovremeno se olakšava održavanje mašina u punom potencijalu. To je korist za kompaniju, ali i za zaposlene koji su svoje znanje stečeno u školi podigli na viši nivo iz oblasti elektronike, mehanike, automatike, pneumatike, projektovanja, mašinstva. To je nešto što naše školstvo nije prepoznalo kao potrebu privrede i zato me je odmah i zainteresovao ovakav sistem obuke koji je ponudio "Ernst Klett DUAL škola" - dodao je Veselinović.

Uz kurs mehatronike, devetog meseca ove godine u planu je unapređenje partnerstva "Ernst Klett DUAL škole" i komapnije "Galeb" kroz još jedan program.

-Od septembra je u planu realizacija jednog jedinstvenog programa zavarivanja - Akademije zavarivanja. Svi naši programi su jedinstveni na tržištu. Naša didaktička oprema je vrhunska i sve što polaznici vežbaju tokom nastave u školi, odmah mogu da primene u realnom okruženju. Tekuća godina je godina razvoja i godina započinjanja novih programa, sve u skladu sa potrebama privrede Srbije. Naš program je posvećen prezentovanju najbolje evropske prakse srpskoj privredi stvarajući ovde novu vrednost - istakla je Olivera Gvozdenov.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa