6. avgust 2020.6. avg 2020.
U Šapcu jednocifren broj obolelih

U Šapcu jednocifren broj obolelih

Na teritoriji grada Šapca u protekla 24 sata, utvrđeno je devet pozitivnih slučajeva na Kovid 19, od testirane 102 osobe. Od poslednjeg izveštaja preminule su još dve osobe, što je ukupno sa prethodnim 35. U Opštoj bolnici koja je pretvorena u kovid-bolnicu hospitalizovano je 199 pacijenata. Tokom jučerašnjeg dana primljeno je 9 pacijenata, a 24 otpušteno. Beleži se pad broja obolelih, sa 90-100 dnevno, sveden je na jednocifrenu brojku- saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije Štaba za vanredne situacije.

-Kada je reč o preminulim osobama, ja u ovom trenutku ne mogu da kažem tačne informacije da li je svih 35 osoba iz Šapca. Imamo jedan broj naših sugrađana koji su zbog teže zdravstvene situacije svoje lečenje nastavili na klinikama u Beogradu. Trenutno nemamo podatke o tim licima. Verujem da ćemo ih uskoro dobiti od ZZJZ, tek tada bismo imali jasniju sliku, koliko je tih lica uspleo da se izbori i pobedi virus u Beogradu, a koliko je njih nažalost izgubilo bitku. Često se dešavalo da kada upoređujemo brojeve koje dobijamo na konferencijama za novinare imamo ozbiljne nesrazmere. Kada počnete jednostavnim sabiranjem uzimajući u obzir podatke iz lokalnih samopuprava, oni budu tri-četiri puta veći nego dnevni podaci koji se objave na Kriznom štabu Vlade Republike Srbije. Jako je teško doći do tačnih brojeva, odnosno podataka kako u stvarnosti izgleda epidemiološka situacija. Mi ćemo i dalje insistirati na istini, da dnevno dobijamo proverene podatke i da o tome izveštavamo javnost- pojasnio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

U kovid ambulanti iz dana u dan je sve manji broj pacijenata koji se javljaju na prvi pregled.
-Tokom jučerašnjeg dana pregledano je ukupno 133 pacijenata, 38 je prvi put pregledano, a 95 kontrolno. PCR testom je testirano 115 osoba, njih 88 je retestirano. Seroloških testiranja je bilo šest. Stigli su rezultati od 62 osobe testiranih PCR testom 3. avgusta od kojih je samo šest pozitivno na kovid 19. Od 34 retestirana jedna osoba je pozitivna. Nekoliko dana imamo jednocifrene brojeve pozitivnih što je takođe dobra vest. Podaci nam govore da smo na dobrom putu i da se pridržavamo svih mera na koje svakodnevno apelujemo- istakla je dr Jasmina Stanković direktorka Doma zdravlja.

Prema informacijama dobijenim od Zavoda za javno zdravlje Šabac i Veterinarsko specijalističkog instituta od danas će se svi pacijenti koji su planirani za retestiranje slati u Direkciju nacionalne referentne laboratorije u Batajnici. Na taj način Veterinarsko specijalističkom institutu biće omgućen veći prostor kako bi mogao da primi što veći broj pacijenata sa tegobama, jer njihovi nalazi stižu u roku od 24 časa.

-Prema izveštaju Policijske uprave Šabac kontrolisano je 593 lica, od čega telefonski 585, osam nenajavljeno na adresu stanovanja. Nije bilo osnova za pokretanja bilo kakvog postupka. Što se tiče kontrole osoba u samoizolaciji, Komunalne milicija uručila je 53 rešenja sanitarnih inspektora. Nastavljamo kontrolu nad radom ugostiteljskih objekata, i to nam je prioritet u narednom periodu. Ugostiteljskim objektima do sada je izrečeno pet prekršajnih prijava- kazao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Gradski štab za vanredne situacije danas je počelo sa podelom zdravstvenih paketa svim Šapčanima. Paket sadrži dezinfekciono sredstvo u vidu tečnog sapuna, 10 zaštitnih maski i porodični komplet vitamina.

-Na ovaj način mi zapravo poručujemo sugrađanima da vode računa o sebi i drugima, da obavljaju redovno dezinfekciju, i da vode računa o svom imunološkom sistemu. Mi kao grad činimo ono što je u ovom prenutku maksimum da u sva domaćinstva u gradu stigne jedan ovakav paket. Pozivam građane na solidarnost i na poštovanje svih mera- poručio je Zelenović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa