22. jun 2021.22. jun 2021.
Image by janeb13 from Pixabay

Image by janeb13 from Pixabay

Osam decenija "Barbarose"

Teško je odrediti jedan trenutak u kome se nešto istorijski važno i veliko preokreće menjajući tok, međutim možda je današnji dan trenutak u kome je jedna pogrešna odluka promenila tok Drugog svetskog rata i omogućila saveznicima put do pobede, uz mnoge druge pojedinosti.

Pre tačno 80 godina, na današnji dan zapšočeta je operacija „Barbarosa“, odnosno napad Sila osovine na SSSR. Ofanziva je započela kada su duž cele granice, 150 divizija Nemačke počele napad na teritoriji Sovijetskog saveza. Bez najave, računajući na faktor iznenađenja. Na taj način je i zvanično prekršen sporazum Ribentrop – Molotov iz 1939 i dve države su započele rat. Italija i Rumunija su se pridružile objavi rata protiv Sovijeta.

Na početku je ofanziva bila uspešna, međutim kada je prišla na nekoliko desetina kilometara od Moskve, nacističke trupe su odbačene, ubrzo je usledio poraz kod Staljingrada. Ovi porazi se smatraju jednim od prvih značajnih poraza nacista u Ratu.

Od trenutka priključenja SSSR silama „antihitlerovske kolacije“, saveznici su postali značajno jači, što je na kraju rezultiralo konačnom pobedom, dok se Hitler nije oporavio od gubitaka na istočnom frontu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa