16. jun 2018.16. jun 2018.
Španci spasli stotine migranata

Španci spasli stotine migranata

Španska pomorska spasilačka služba spasla je 933 ljudi u rizičnom pokušaju prelaska preko Sredozemnog mora
Spasilačka služba je objavila da je dovukla migrante u 68 različitih švercerskih čamaca koje je spasilački brod presreo između petka i subote ujutro pošto su otplovili sa afričke obale. Vrh talasa dolazaka stigao je u trenutku kada se Španija pripema da primi 630 migranata pošto su Italija i Malta odbije da dozvole brodu Akvarijus da pristane u njihove luke prošle subote.
Akvarijus i dva italijanska broda koji su prevozili migrante očekuju se u u nedelju u španskoj luci Valensija. Migrante će u gradskom pristaništu dočekati radnici hitne pomoći uključujući lekare i psihologe.
Španske vlasti su saopštile da će ispitati migrante, jednog po jednog da bi ustanovile da li ispunjavaju uslove za azil u skladu sa državnim propisima. Na brodovima prepunim migranata koji su bili prisiljeni danima da prelaze preko zapadnog Mediterana, bila su 123 maloletnika bez pratnje, 11-toro dece i sedam trudnih žena, saopštile su regionalne vlasti Valensije.
Španija je objavila u subotu da je prihvatila ponudu Francuske vlade da preuzme one migrante koji hoće da idu u Francusku „jedino ako ispune sve protokole pdređene za njihov dolazak“.
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa