3. avgust 2023.3. avg 2023.
N. Rosić (foto: Srpski atletski savez fb strana)

N. Rosić (foto: Srpski atletski savez fb strana)

Kopljaši i pogrešno tumačenje pravila

Od završetka Prvenstva Srbije u atletici za seniore, čiji je domaćin bilo Kraljevo, proteklo je pet dana, ali ođeci ne prestaju, kao i nezdovoljstvo suđenjem na istom. O situaciji sa sportskim hodanjem gde je trka organizovana, a poednika nije bilo već smo pisali, a dan kasnije u odnosu na nju, u nedelju, organizovano je i nadmetanje kopljaša. Ovde postoje osvajači medalja, no pritužbe na suđenje, odnosno na tumačenje pravila od strane pojedinih arbitara.

Osvajači medalja: Rosić, Samac, Breković (foto: Srpski atletski savez zv. fb strana)


Šampion Srbije je postao Vedran Samac, član ekipe Srem iz Sremske Mitrovice, vicešampion je član ekipe "Sprint" iz Badovinaca Nikola Rosić, dok je bronzu zaslužio Nikola Breković iz beogradskog "Košutnjaka". Ipak, u sećanju takmičara ostaje trenutak upozorenja koje su dobili zbog navodnog kršenja pravila.

Kako ističe trener u badovinačkom "Sprintu" Ivan Đinić, jedna od sudija, ona koja je i donela odluke o diskvalifikaciji dva hodača, opominjala je takmičare tokom trajanja discipline.

Pogled i pravilnik (foto. Srpski atletski savez zv. fb stranica)


-Sudije koja je suspendovala celokupnu disciplinu hodanja, došla na bacalište 15 minuta ranije i obraćala se sa opomenama sve vreme trajanja takmičenja, a opaske je uglavnom upućivala Nikoli Rosiću. Vrhunac svega je bila zamerka da ne gleda putanju koplja celim letom u toku bacanja, što opet govori o tome koliko loše tumači član 193. Atletskih pravila gde se takmičaru zabranjuje da se okrene leđima liniji izbačaja pre samog izbačaja, što bi mu omogućilo nepravednu prednost - ističe Đinić pojašnjavajući razlog za donošenje ovog pravila i njegov smisao.

-Pre se koplje bacalo iz rotacije i tako je bacano mnogo dalje nego što je stadion dugačak, pa je ovo pravilo uvedeno, kao i pomeranje težišta koplja prema napred u kasnijim godinama razvoja sportskih rezultata (svetski rekord od 104.80 na dosta stadiona ne bi mogao da se baci, pa je ovo učinjeno zbog bezbednosti svih učesnika takmičenja). Nažalost, naši vrhunski šefovi sudijskih komisija se nisu ni bavile atletikom, a kamoli pronikle u suštinu pojedinih pravila. Važno je da ispravljaju krive Drine u korist nalogodavaca, a ne u korist atletike.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa