6. januar 2024.6. jan 2024.
Zvanična fb stranica predsednika opštine Bogatić

Zvanična fb stranica predsednika opštine Bogatić

Opštini Bogatić uručen ručno tkani ćilim

Opština Bogatić je od juče bogatija za ručno tkan ćilim, onakav kakav je nekada u Mačvi skoro svaka kuća imala i koji je bio obavezan deo devojačke spreme.

- Juče su nam ga uručile članice Gradske organizacije invalida rada Šapca, čiji rad pomažemo, na obostrano zadovoljstvo. Na njemu su tradicionalni motivi iz ovog kraja, a ono što mu daje posebnu vrednost jeste podatak da ga je tkala iskusna tkalja Spomenka Ilijašević iz Badovinaca, koja je, nažalost, pre nekoliko dana i preminula. Nije dočekala da ćilim stigne do Opštine Bogatić, ali ćemo zahvaljujući radu koji nam je ostavila u amanet pominjati njeno ime i čuvati tradiciju. Do otvaranja mačvanskog muzeja, ovaj vredan eksponat, repliku tradicionalnog mačvansko ćilima čuvaćemo u zgradi SO Bogatić i koristićemo ga u svakoj prlici kada treba predstaviti ono čime se ponosimo, kaže predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović.

"Ćilimi namenjeni mirazu nisu imali kraj, jer se nevesti pružala mogućnost da nastavi njegovo tkanje, što joj je, prema verovanju, donosilo sreću i na neki način bilo garancija da će večno ostati u svom novom domu. Ćilim je, kao materijalna baština Srbije zaštićen geografskim poreklom, pa je i tkan ručno predenom vunom iz Mačve, a za njegovu izradu je bilo potrebno dva meseca", navodi se na zvaničnoj fb stranici predsednika opšine Bogatić.
GP

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa