18. januar 2024.18. jan 2024.
Propuštena velika prilika u Nemačkoj (foto: RSS sajt/EHF/Kolektiff))

Propuštena velika prilika u Nemačkoj (foto: RSS sajt/EHF/Kolektiff))

Put rukometašima bio otvoren, ali kao i 2003...

Na Evropskom prvenstvu u rukometu počela je druga faza, Srbije tu nema, neće je biti ni na Olimpijskim igrama, a mnoge mogućnosti su se otvorile, trebalo je samo da sačuvamo dva gola viška protiv Islanda u poslednjem minutu ili postignemo, umesto da primimo gol protiv Crne Gore u poslednjim sekundama. Šta bi bilo, kada bi bilo? Da je ispunjen prvi uslov, bili bi u drugoj fazi, bez bodova, ali sa ne tako malim šansama da se izborimo za olimpijski kvalifikacioni turnir.

V. Vorkapić (foto: EHF/Kolektiff)


Eliminisani su već: S. Makedonija, Poljska, Češka, Rumunija, Crna Gora, bio bi među njima i Island. U drugoj fazi bi za takmace imali Austriju u svojoj grupi (prenela jedan bod), Holandiju i Portugal u drugoj (nisu preneli bodove kao što ne bi ni Srbija). Uz malo sreće (titulu Egipta u Africi) mogli bi da dozvolimo da budemo i druga najbolja od te četiri, a velika je mogućnost da bi i sa druga dva rivala igrali međusobne duele u razigravanju za neku od pozicija. Ipak, od toga ništa, Island je tamo, Srbija nije...

Srbija je bila daleko od Igara u Pekingu, Riju, Tokiju, Jugoslavija je propustila jednu meč loptu za Atlantu 1996, pobeda u polufinalu Evropskog prvenstva protiv Španije bi plave vodila u Džordžiju, a interesantno da su Mađarska i Island bili prepreka nepremostiva i za SCG (zajedničke repšrezentacije Srbije i Crne Gore) i Igre u Atini 2004.

N. Jovanović - akter Svetskog prvenstva 2003 (foto: Svet sporta fb stranica)


Isti dželati kao i pre 21 godine

Na Svetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine. Plavi su trebali da budu samo među sedam i Atina bi bila obezbeđena. Odlično je igrala reprezentacija, kvalifikovala se za drugu fazu. U prvom kolu smo bili na korak od pobede protiv Nemaca i to bi nas vodilo u polufinale i OI. Bilo je nerešeno. Sledio je plej of za plaman od petog do osmog mesta. Trebala je reprezentacija samo jednu pobedu. Prva meč lopta Mađarska. Onda još uvek Jugoslavija (SCG postaje od februara) favorit, ali gubi od Mađara nakon produžetaka. Imali su plavi napad za pobedu u regularnom delu. U meču za sedmo mesto Island je bio bolji, čime je propuštena i treća prilika.

Ovo Svetsko prvenstvo bilo je rukometna prekretnica na Balkanu. Hrvatska je kao autsajder postala šampion, sledeće godine osvojila Olimpijske igre, dok je Slovenija postala vicešampion godinu kasnije. Srpski rukomet je počeo osetni pad, uz povremeni bljesak, 2005. i 2012.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa