7. februar 2024.7. feb 2024.
Olimpijski plamen u Šapcu (foto: Glas Podrinja - novinska arhiva)

Olimpijski plamen u Šapcu (foto: Glas Podrinja - novinska arhiva)

Plamen večnosti u Šapcu

Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine su najveće sportsko takmičenje koje je organizovano na ovim prostorima u sportskoj istoriji. U četvrtak, 8. februara, biće tačno 40 godina od otvaranja Igara u današnjoj prestonici BiH, ondašnjem administartivnom centru SR BiH. Olimpijska baklja je zasijala na stadionu Koševo pomenutog dana, gorela je narednih 11, a na putu od drevne Olimpije do Sarajeva prošla je i kroz Šabac.

Plamen olimpizma iznad Koševa (foto: https://www.insidethegames.biz)


Plamen je od predstavnika mladih Srema, na mostu iznad Save preuzeo rukometaš Mile Isaković. On je nosi do dvorane „Zorka“, mesta svečanosti. Od Isakovića plamen mira prelazi u ruke još jednog rukometnog asa Petra Fajfrića. Hala je ispunjena do poslednjeg mesta i svečani program je mogao da počne. Nastupio je ansambl KUD „Abrašević“, kao i ondašnji Dom omladine „Vera Blagojević“ koji je pripremio disko igranku. Punim tribinama obratila se Zorica Ivanović, predsednica Opštinske konferencije Socijalističkog saveza i predsednica Org. odbora za doček i ispraćaj baklje.

Kada je svečani program završen baklja nastavlja svoj put kroz grad, kroz špalir Šapčana što olimpijsko znamenje pozdravljaju aplauzima.

Prolazila je kroz Pop Lukinu, Karađorđevu, Gospodar Jevremovu (onda Maršala Tita), Mačvansku (onda Nebojše Jerkovića) i Vojvode Putnika. Čast da je nose imali su: Velimir Aleksić, Dragica Damnjanović, Svetlana Popović, Aleksandra Savić, Mirko Bašić, Dražen Makević, Mira Kačarević, Nataša Drmonjić, Zoran Pavlović i Marinko Botić.


Maskota Vučko - ZOI najveći sportski događaj organizovan na ovim prostorima (foto: Sarajevo 1984 Winter Olympics fb stranica)


Dalji put je vodio ka Loznici, Malom Zvorniku i dalje u BiH do Sarajeva. Predstavnik mladih Loznice koji je preuzeo večni plamen bio je onda fudbaler, kasnije trener, između ostalih i šabačke Mačve Mile Milanović. Naredni nosilac u Loznici bio je čuveni šahista i dobitnik prvog priznanja Glasa Podrinja za sportistu godine 1958. Božidar Kićović.

Snežna noć
ZOI u Sarajevu su upamćene kao najjeftinije Igre zahvaljujući velikom broju volontera iz cele Jugoslavije. Magija Igara se ogleda i u događaju tokom noći između 7. i 8. februara. Dan pred otvaranje snega nije bilo i organizator je već spremio veštački sneg da nadomesti nedostatak. Međutim, u toku noći su pahulje počele da padaju. Stizale su sve jače i do otvaranja sve se belelo, a za "veštakom" nije bilo potrebe, ne samo na dan otvaranja, nego tokom celih igara. Nastupilo je oko 1.300 sportista iz 49 država.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa