8. april 2024.8. apr 2024.
Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"

Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"

8. Susreti domova zdravlja Srbije

Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac je od 5. do 7. aprila bio domaćin 8. Susreta domova zdravlja Srbije na Zlatiboru u hotelu Palisad.

Tema ovog nacionalnog Simpozijuma bila je „Prvencija u fokusu primarne zdravstvene zaštite“. Ovaj simpozijum održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i akreditovan je kod Zdravstvenog saveta Srbije.

Dom zdravlja " Pozdravna reč"



Direktorki našeg Doma zdravlja dr Jasmini Stanković je pripala čast da u ime domaćina otvori skup i da se pozdravnim govorom obrati učesnicima. Prikazan je kratak film o Gradu Šapcu i Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac koji je upriličen intoniranjem himne Republike Srbije, a u izvođenju direktorke Muzičke škole „Mihailo Vuk Dragović“ iz Šapca Sonje Živković sa učenikom ove škole Teodorom Tomićem.

Nakon toga, ispred Ministarstva zdravlja skupu se obratio doc. prof. Aleksandar Stefoski koji je u ime Ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić i direktorke RFZO-a prof. dr Sanje Škodrić pozdravio učesnike i izrazio svoje zadovoljstvo posećenošću skupa i odabirom eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti medicine. Po prvi put na ovakvom skupu izdat je Zbornik radova.


Svečanom otvaranju su prisustvovali i dr Aleksandar Pajić, Gradonačelnik Šapca, kao i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić. Dr Aleksandar Pajić je pozdravio skup i izrazio svoje impresije organizacijom istog, kao i posećenošću, a potom je govorio o podršci Gradske uprave Domu zdravlja po pitanju kadra i zanavljanja opreme i sanitetskih vozila.


Svečanom otvaranju prisustvovali su i Direktorka komore zdravstvenih ustanova Srbije Snežana Rašić Đorđević, zatim predstavnici Lekarske komore, kao i direktorka Komore medicinskih lekara i tehničara Vesna Jocić.

Drugog dana Simpozijuma prvo predavanje održala je prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ na temu „Javni zdravstveni problem malignih bolesti i mogućnosti prevencije“. Naredni predavač je bio prof. dr Miloš Marković koji je govorio o „Značaju imunizacije protiv humanih papiloma virusa u prevenciji raka“, zatim je govorila prof. dr Teodora Beljić Živković iz KBC Zvezdara na temu „Prevencija i savremeno lečenje šećerne bolesti“, a o prevenciji kardiovaskularnih bolesti govorila je kardiolog dr Biljana Despotović iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.




Iz Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac predavači su bili direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković na temu „Savetovalište za odvikavanje od pušenja“, spec. pedijatrije dr Marija Mišić govorila je na temu „HPV vakcinacija u Domu zdravlja Dr Draga Ljočić Šabac“, spec. sportske medicine dr Jasmina Živković govorila je na temu „Plivanje i deformiteti kičme kod dece“, spec. ginekologije dr Branko Mišić izlagao je na temu „Infekcija humanim papiloma virusom i karcinom grlića materice“, stomatolog dr Slavica Petreski je imala prezentaciju na temu „Prevencija oralnih oboljenja kod dece sa hendikepom“, spec. opšte medicine dr Brankica Krstić prezentovala je na temu „Analiza značaja efekata edukacije pacijenata T2 DM u savetovalištu“. Na skupu su govorili vms Danijela Marković na temu „Škola roditeljstva doma zdravlja“, a o „Ulozi vms u Domu zdravlja“ govorila je Suzana Zorić, vmt Milan Aleksić govorio je o „Ulozi medicinske sestre-tehničara u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja“.

Simpozijumu je prisustvovalo preko 300 učesnika.

Na završetku skupa direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac saopštila je prisutnima da je Dom zdravlja Niš domaćin narednih IX Susreta domova zdravlja Srbije.



Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa