25. novembar 2018.25. nov 2018.
Proverite obavezno!

Proverite obavezno!

Spas od nezaposlenosti i loše ekonomske situacije često se krije u radu u inostranstvu. Iako su mnogi uspeli "preko grane", mnogo je slučajeva prevara gde ljudi odlaze puni nade, a na konačnoj odrednici se susreću gotovo sa robovlasničkim odnosom sa poslodavcima. U lidu "Blic" su predstavili najvažnije stvari koje treba proveriti pre odlaska.
Ukoliko se spremate na rad u inostranstvo evo šta obavezno morate da proverite i znate.

1. Odabir agencije

Prvi korak je svakako odabir agencije koja posreduje pri zapošljavanju u inostranstvu. Spisak registrovanih agencija za zapošljavanje, koje imaju dozvolu Ministarstva za rad, nalazi se na veb sajtu Ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje. Trenutno je registrovano 116 takvih agencija.

Međutim, to nije garancija da će vaše zaposlenje proteći bez problema, o čemu najbolje svedoči primer agencije Largo Srbija, koja je bila na tom spisku, zapošljavala je naše državljane na crno u Slovačkoj. Tek nakon pisanja medija, ona je izgubila dozvolu za rad.

Registar Ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje se ažurira jednom mesečno.

2. Kad potpisujete ugovor o radu

Na posao u inostranstvo preko posredničke agencije nikako nemojte da idete bez prethodno potpisanog ugovora o radu. Kako je rečeno u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, ugovorom koji potpisujete morala bi da bude obezbeđena vaša zaštita propisana zakonom.

Ugovor o radu potpisujte pre odlaska u inostranstvo, nikako tek što se na taj put otisnete. Ako vam posrednik kaže da ćete ugovor potpisati tek kad stignete na radno mesto, znajte da nešto nije u redu.

3. Sadržina ugovora - prava i obaveze

U ugovorima bi moralo da bude navedeno obezbeđivanje dozvole za rad, troškova - opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i izdavanje uverenja o zdravstvenoj sposobnosti. Takođe, tu bi morali da budu navedeni troškovi prevoza, kao i informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, kao i o uslovima života i rada.

Pojedini prevareni radnici tvrdili su da su imali potpisane ugovore o radu, ali je pitanje da li su oni bili validni. Neki radnici u izjavama medijima tvrdili su da su u njima bile samo navedene njihove obaveze, ne i prava. Takođe, sudeći po dokumentima koji su oni dostavili medijima, potpisivani su posrednički ugovori sa agencijama, a ne ugovori o radu.

Dakle, dobro obratite pažnju šta zarpavo potpisujete. Takođe, u posredničkim agencijama su dužni i usmeno da vas obaveste o vašim pravima i obavezama.

4. Šta ako nešto krene po zlu?

Ukoliko se nađete u neprilici, u kakvoj su se našli radnici u Slovačkoj, pomoć možete da potražite u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, poručuju u Ministarstvu za rad.

5. Obezbeđivanje posla međudržavnim sporazumima

Srbija je do sada potpisala sporazume o privremenom zapošljavanju naših državljana sa BiH, Belorusijom i Slovenijom. U slučaju da ste našli posao u nekoj od ove tri zemlje, Ministarstvo rada dobija detaljne informacije o tome, što vam, kako su ranije objašnjavali nadležni, daje veću sigurnost i garancije da će vaša prava biti ispoštovana.
list "Blic"

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa