Инфо

25. новембар 2018.25. нов 2018.
Проверите обавезно!

Проверите обавезно!

Спас од незапослености и лоше економске ситуације често се крије у раду у иностранству. Иако су многи успели "преко гране", много је случајева превара где људи одлазе пуни наде, а на коначној одредници се сусрећу готово са робовласничким односом са послодавцима. У лиду "Блиц" су представили најважније ствари које треба проверити пре одласка.
Уколико се спремате на рад у иностранство ево шта обавезно морате да проверите и знате.

1. Одабир агенције

Први корак је свакако одабир агенције која посредује при запошљавању у иностранству. Списак регистрованих агенција за запошљавање, које имају дозволу Министарства за рад, налази се на веб сајту Министарства и Националне службе за запошљавање. Тренутно је регистровано 116 таквих агенција.

Међутим, то није гаранција да ће ваше запослење протећи без проблема, о чему најбоље сведочи пример агенције Ларго Србија, која је била на том списку, запошљавала је наше држављане на црно у Словачкој. Тек након писања медија, она је изгубила дозволу за рад.

Регистар Министарства и Националне службе за запошљавање се ажурира једном месечно.

2. Кад потписујете уговор о раду

На посао у иностранство преко посредничке агенције никако немојте да идете без претходно потписаног уговора о раду. Како је речено у Министарству за рад и социјалну политику, уговором који потписујете морала би да буде обезбеђена ваша заштита прописана законом.

Уговор о раду потписујте пре одласка у иностранство, никако тек што се на тај пут отиснете. Ако вам посредник каже да ћете уговор потписати тек кад стигнете на радно место, знајте да нешто није у реду.

3. Садржина уговора - права и обавезе

У уговорима би морало да буде наведено обезбеђивање дозволе за рад, трошкова - општих, санитарних и специјалистичких здравствених прегледа и издавање уверења о здравственој способности. Такође, ту би морали да буду наведени трошкови превоза, као и информисање о правима и обавезама по основу рада, као и о условима живота и рада.

Поједини преварени радници тврдили су да су имали потписане уговоре о раду, али је питање да ли су они били валидни. Неки радници у изјавама медијима тврдили су да су у њима биле само наведене њихове обавезе, не и права. Такође, судећи по документима који су они доставили медијима, потписивани су посреднички уговори са агенцијама, а не уговори о раду.

Дакле, добро обратите пажњу шта зарпаво потписујете. Такође, у посредничким агенцијама су дужни и усмено да вас обавесте о вашим правима и обавезама.

4. Шта ако нешто крене по злу?

Уколико се нађете у неприлици, у каквој су се нашли радници у Словачкој, помоћ можете да потражите у српским дипломатско-конзуларним представништвима, поручују у Министарству за рад.

5. Обезбеђивање посла међудржавним споразумима

Србија је до сада потписала споразуме о привременом запошљавању наших држављана са БиХ, Белорусијом и Словенијом. У случају да сте нашли посао у некој од ове три земље, Министарство рада добија детаљне информације о томе, што вам, како су раније објашњавали надлежни, даје већу сигурност и гаранције да ће ваша права бити испоштована.
лист "Блиц"

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa