8. decembar 2018.8. dec 2018.
Održana protestna šetnja u Beogradu bez incidenata i stranačkih obeležja

Održana protestna šetnja u Beogradu bez incidenata i stranačkih obeležja

BEOGRAD, 8. decembra 2018. (Beta) - Protestna šetnja "Stop krvavim košuljama", u kojoj je nekoliko hiljada ljudi prošetalo centralnim gradskim ulicama uzvikujući "Stranko napredna", "Izlazite napolje" i "Nećete se izvući", održana je u Beogradu bez incidenata i stranačkih obeležja.

Šetnja je organizovana posle nedavnog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih saradnika u Kruševcu.

Okupljanje učesnika počelo je pre 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde se prisutnima obratio glumac Branislav Trifunović, koji je poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nazivajući ga "pesnikom", da ima mnogo glava za razbijanje, te da će morati da razmisli koliko još glava treba da razbije da bi Srpska napredna stranka ostala na vlasti. Poručio je i da nema šipki baš za svaku glavu.

Iako je bilo najavljeno, učesnicima protestne šetnje nisu se obratili košarkaški trener Duško Vujošević i glumica Mirjana Karanović jer, kako je Trifunović objasnio, najavljeno je da će biti problema ako oni budu govorili, a niko od prisutni ne želi "krv i probleme", već šetnju u miru. "Nisu se uplašili Dule Vujošević i Mirjana Kranović", poručio je Trifunović.

Učesnici skupa su potom oko 18.30 formirali kolonu, koja je sa Studenstkog trga prošetala preko Terazija, pored Doma Narodne Skupštine, zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici, pa kroz Svetogorsku, Makedonsku i Kolarčevu došla do Trga Republike, gde je oko 20 časova završena.

Inače, kada je čelo kolone bilo kod Palate Albanija, poslednji učesnici šetnje napuštali su Studentski trg.

Na čelu povorke bio je veliki transparent "Stop krvavim košuljama" iza kojeg su bili lideri Saveza za Srbiju. Na početku kolone jedna žena držala je belu košulju umrljanu crvenom bojom i držala je manji transparent "Stop krvavim košuljama".

Kolonu su pratili dobošari, a prisutni su tokom šetnje duvali u pištaljke i vuvuzele i uzvikivali različite parole "Bando krvava", "Majo, Marijane", "Izlazite napolje, "Stranko napredna", "Nećete se izvući", i druge. Medju učesnicima šetnje bilo je i dosta dece.

Tokom šetnje nije bilo vidljivo prisustvo uniformisane policije. Ispred Doma Narodne skupštine šetnju je pokušao da omete predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić koji je preko megafona uzvikivao "Savez za Srbiju je zlo za Srbiju".

"Savez za Srbiju je zlo za Srbiju, to je bivši režim, DOS. Oslobodili su albanske teroriste, zločince koji su ubijali srpske civile, silovali srpske domaćice i srpske devojčice", vikao je Spasić.

Ispred Doma Narodne skupštine bila je prisutna policija u civilu. Učesnici protest su prošli pored Spasića uzvikujući "Bando krvava" i "Koga danas bijete".

U Takovskoj ulici kolonu učesnika protesta susreli su članovi Udruženja "Istinoljublje", koje je obezbedjivala policija.

Protestna šetnja nastavljena je do zgrade Radio-televizije Srbije, gde su učesnici glasno uzvikivali "ua" i duvali u pištaljke.

Sa razglasa su puštane peseme Djordja Balaševića "Krivi smo mi"‚ grupe SARS "To rade", pesme Ekatarine Velike "Zemlja" i "Kao da je bilo nekad", i brojne druge pesme.

Učesnici protestne šetnje nosili su transparente - "Uvek pištaljka, nikad više puška", "Majo, Marijane", "Za vladavinu prava", "Gašić Bata u mraku te savata", "RIP perači prozora", "Neonaci naprednjaci", "Bando krvava", "Zašto ćutiš Evropo", "Dole vlada", "Svom snagom u glavu", "Otvorite medije, ne glave opozicije", "Napolju je Vučje vreme" i druge.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa