2. februar 2019.2. feb 2019.
Uvedena naredba za sprečavanje afričke svinjske kuge

Uvedena naredba za sprečavanje afričke svinjske kuge

(Beta) - Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je danas nadležne institucije, vlasnike, uzgajivače i lovce da se pridržavaju propisanih mera kako bi se sprečilo širenje afričke kuge svinja, zbog širenja te zarazne bolesti domaćih i divljih životinja u regionu.
Kako bi sprečilo pojavu afričke svinjske kuge u Srbiji, ministarstvo je zabranilo slobodan uvoz i prevoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenih tom zaraznom bolešću i navelo da će se za svaki konkretan slučaj izdavati uvozna dozvola.
Naredbom koja je na snazi od petka 1. februara, uvedena je stroga kontrola prometa i uvoza živih svinja i proizvoda od svinjskog mesa.
Određena su i podrčja "umerenog" i "visokog" rizika i bezbednosne mere koje se moraju sprovoditi u gazdinstvima sa svinjama i lovištima, dodaje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.
Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja za koju ne postoji terepija, ni vakcina bilo gde u svetu, i u slučaju njene pojave neophodno je uništavanje životinja na farmi ili zaraženom području.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa