29. mart 2019.29. mar 2019.
Da u Šabac dođu još mnoge nemačke kompanije
NEMAČKI AMBASADOR TOMAS ŠIB EKSKLUZIVNO ZA “GLAS PODRINjA”

Da u Šabac dođu još mnoge nemačke kompanije

Od Beograda se ne zahteva pravno priznanje Kosova. Cilj je da se iznađe rešenje koje će osigurati da se Srbija i Kosovo međusobno ne ometaju na svom putu ka Evropskoj uniji. Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji – gde bi inače bila? A Nemačka će i nadalje podržati Srbiju na tom putu. Iskreno želim da u Šabac dođu još mnoge nemačke kompanije.

Nemačka insistira na rešavanju kosovskog problema, a pregovori su prekinuti zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije. Kako izaći iz ovog začaranog kruga ako Priština neće, i pored pritiska i Brisela, i Berlina i Vašingtona, tu meru da ukine?

-Iskreno se nadamo da će uskoro biti obnovljen dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Nemamo razumevanja za to što je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije. Nemačka se slaže sa svojim partnerima u Evropskoj uniji, a i sa Sjedinjenim Američkim Državama, da se carinske takse ukinu što pre. Pored toga, ohrabrujemo obe strane da ne preduzimaju ništa što bi ugrozilo dijalog.

Srpska strana je kao moguće rešenje za kosovski problem iznela ideju o razgraničenju. Nemačka taj predlog ne podržava. Zašto, ako bi se, hipotetički, Beograd i Priština dogovorili oko toga? I da li postoji neki nemački, ili evropski predlog, ideja za rešenje?

-Stav savezne vlade Nemačke je poznat: Jasno je da sve sporne teme između Srbije i Kosova treba da budu predmet dijaloga. Rezultat pregovora mora da bude sporazum koji će sadržati rešenja za sva otvorena pitanja. Sporazum mora da bude realan, da u obe zemlje ima političku podršku i da bude ostvariv.
Nemačka savezna vlada je skeptična u odnosu na promenu granica kao deo rešenja, ukoliko to sa sobom nosi opasnost za stabilnost regiona. Uostalom, predstavnici nekih zemalja u regionu su izrazili svoju zabrinutost zbog mogućih posledica promene granica po njihovu bezbednost. Ove stavove takođe treba da shvatimo vrlo ozbiljno.

Opširnije u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa