Инфо

15. август 2019.15. авг 2019.
Научни институт упозорава да сузбијање афричке куге свиња отежава непромишљеност

Научни институт упозорава да сузбијање афричке куге свиња отежава непромишљеност

(Бета) - Болест афричке куге свиња може да се заустави лако под условом да се људи не понашају непромишљено и не уносе недовољно термички обрађену храну из Румуније и Бугарске где тренутно влада епидемија и тако шире вирус, рекла је данас начелник Оделења за вируслогију у Научном институту за ветеринарство Србија Весна Милићевић.

Она је за Бету рекла да се вирус афричке куге не преноси таласасто, па се због тога није ни појавио у граничном подручју са Румунијом и Бугарском, већ тако што је унет заражени производ од меса које није довољно термички обрађен.

У Србији је пре три дана потврђена болест афричке куге у три села у околини Младеновца, у Великој Крсни, Рабровцу и Кусатку. Болест међу брадавичастим свињама у Африци преносе крпељи.

"Није велики проблем зауставити вирус афричке куге, али борбу отежава недовољна савест и непредвидљиво људско понашање, иако смо, када се појавио вирус у Бугарској, дали јасне инструкције да се не уноси храна из заражених земаља", рекла је Милићевић.

Додала је да вирус има комплексну структуру, али да се иако још није пронађена вакцина може сузбити дезинфекцијом свега што је било у контакту са зараженим животињама, а убија га термичка обрада меса од најмање пола сата на 70 степени.

"Вирус се не може пренети на човека и није опасан по људско здравље већ за последициу има материјалну штету од угинућа животиња", рекла је Милићевић и упозорила да иако нема нових случајева треба бити обазрив јер је "то зараза која се споро шири али животиње брзо угину, најдуже за пет дана".

Милићевић је апеловала на власнике свиња да пријаве сваку промену, а посебно угинуће животиња и побачај.

"Болест не показује јасну клиничку слику и тешко је препознати јер у овом периоду високих температура нагла угинућа свиња могућа су и због застоја срца па је без испитивања тешко установити узрок смрти", рекла је Милићевић.

Вирус је, према њеним речима, први пут у Европу доспео 2007. године у Грузију, а пренет је отпацима хране са бродова који су допловили из Африке.

У Бугарској и Румунији које, како је рекла, "горе" од заразе афричком кугом, епидемија траје већ годину-две дана.

Милићевић је рекла да је у Србији референтна лабиораторија за испитивање афричке куге Научни институт за ветеринарство Србија, али је пракса да када се болест први пут појави у некој земљи узорци иду на потврду у неку од европских земаља због чега су послати у Мадрид.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa