Инфо

23. октобар 2019.23. окт 2019.
Слава ослободиоцима - 75 година од ослобођења Шапца у Другом светском рату

Слава ослободиоцима - 75 година од ослобођења Шапца у Другом светском рату

На данашњи дан, пре тачно 75 година, 23. октобра 1944. Шабац је ослобођен после три и по године окупације када су га контролисале снаге нацистичке Немачке са савезницима и сарадницима. У раним поподневним часовима, припадници партизанских јединица, односно народноослободилачког покрета, ушле су у град прогласивши га званично делом новоостворене Демократске федеративне Југославије.

Према писању сведока ових догађаја Милорада Шарића, иако је првобитно био план да се изврши напад на Шабац, команда је дознала да Немци имају у плану повлачење и без борбе, те је процењено да би реализација поменутог напада угрозила цивилно становништво. Снаге су биле спремне уколико окупатор ипак одлучи да се бори, но срећом остао је при првобитној одлуци, те је град ослобођен без борбе.

Учесници НОР у првом реду


-Наш град са Мачвом и Поцерином дао је огромне жртвем. Више од 5.000 храбрих бораца се борило за слободу, али је није дочекало. На понос нама остаје да је наш град изнедрио и осам народних хероја, симбола слободарства. Надамо се да се ратнби ужаси никада неће поновити, а палим борцима нека је вечна слава – рекао је Владимир Нинковић, председник СУБНОР Шабац.

Сећање на дан ослобођења традиционално је обележено на спомен обележју на Доњошорском гробљу, полагањем венаца. Пошту су одали представници више удружења, војни пензионери, политичке партије идеолошки блиске партизанском покрету и представници Града.

Представници града одају почаст ослободиоцима и жртвама фашизма


-Шабац је град који је много пута страдао и зато је увек знао да цени слободу. Губио је, али је увек враћао снагом и заједништвом. Шапчани су спознали колика је опасност фашизам и заједно га победили. Морамо бити поносни на претке, чувати сећање на њих, али и разумети поруку да само заједно можемо успети. Опасности које прете нису заувек побеђене, неке прете и данас, али је важно да ми, поштујући разлике међу нама, спознамо заједнички интерес, схватимо шта нас везује и заједно радимо за опште добро – истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, обраћајући се окупљенима.

Међу онима који су обележили сећање на велики дан у историји Шапца били су и борци НОП-а, сведоци тешког ратног времена и тешко извојеване слободе: Вељко Требша, Љубиша Марковић, Михаило Бата Божанић (касније градоначелник шапца), Миодраг Вујић (уесник Крвавог марша) и Драгомир Гладовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa