Инфо

20. новембар 2019.20. нов 2019.
ГРАДОНАЧЕЛНИК: ВУЧИЋ ЈЕ ВРХОВНИ КОМАНДАНТ СИРОВИХ СИЛЕЏИЈА

ГРАДОНАЧЕЛНИК: ВУЧИЋ ЈЕ ВРХОВНИ КОМАНДАНТ СИРОВИХ СИЛЕЏИЈА

-На власти у Србији су сирове силеџије. Ти исти људи у Шапцу нису на власти, они су у опозицији, у Српској напредној странци и то их чини јако разочараним. По томе се Шабац разликује, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић реагујући на јучерашње саопштење СНС-а и оптужбе да позива на немире у Србији и прижељкује грађански рат.
На то је, како је нагласио, дужан да укаже као градоначелник града од 120.000 становника и председник парламентарне странке у Скупштини Србије.

Вучић нас гура у грађански сукоб

Градоначелник је подсетио да су Шапчани недавно, као и сви у Србији, били сведоци да су те сирове силеџије послале свог слугу, карикатуру Вацића, да овде дође и објави да ће да га удави у Дрини и отвори концентрациони логор у ком ће бити изложен и где ће свако моћи да га пљуне.

- Томе служи Вацић. Вацић је Вучићев Шешељ, као што је Шешељ у време Милошевића ишао и плашио људе, томе сада служи Вацић. Ситуација је више него озбиљна и као што рече један чувени писац „пушка која се појави на сцени у првом чину, обично опали у трећем.“ Све што данас сирове силеџије у Србији раде са људима који желе слободно да размишљају и било какву критику упуте режиму, бивају извргнути руглу, прогону, притисцима и застрашивању, било да је реч о научницима, универзитетским професорима, уметницима, а о политичарима да и не говорим, рекао је Зеленовић.

Он је подсетио да је херој модерног доба Србије Александар Обрадовић, узбуњивач из Ваљева, још увек у притвору и да о томе јавност не зна много. Такође је навео да је сваком пристојном, добронамерном и нормалном човеку у Србији јасно шта ће да се деси.

- Нас Вучић гура у грађански сукоб. Вучић је врховни командант сирових силеџија. Он креира и организује атмосферу у друштву. И када то кажем ја или било ко, видите шта се деси, какав је Вучићев одговор на то. Ако се брзо нешто не промени, последице ће бити несагледиве. Ја од почетка позивам на озбиљан разговор којим ћемо доћи до решења. Све ово сам рекао и изасланицима Европског парламента Тањи Фајон и Владимиру Билчику, навео је градоначелник Шапца.

Све што је добро, напредњаке у Шапцу чини несрећним

Осврћући се на формулацију СНС-а да се у Шапцу одвијају некакви Зеленовићеви референдуми, градоначелник је подсетио да су за одлуку да грађани слободно гласају непосредним изјашњавањем о трошењу новца од пореза на имовину, гласали сви одборници у Скупштини града Шапца, па и они који данас износе критике на рачун тих истих референдума.

- У целој Србији, овакав начин директног одлучивања је могућ једино у Шапцу. Једино се Шабац пита у целој Србији, једино је у Шапцу могуће да 100.000 суграђана у 60 месних заједница одлучи о, ове године, 214 милиона динара. Колико је одлука добра, говори и чињеница да се новац од пореза на имовину у последње три године утростручио тамо где су референдуми спровођени, у селима – са 300.000 евра на милион евра. У граду је прошле године уплаћено више од милион евра, а потенцијал уплате може бити и пет милиона евра. То само зависи од наших грађана. А трендови недвосмислено показују да расте учешће људи у одлучивању. На пример, у селу Змињак на првом референдуму гласало је 200 људи, на следећем већ 770 – три и по пута више! Где год предлог може да окупи људе, успех је сигуран. Право је питање зашто се то не дешава нигде другде у Србији, зашто нигде другде у Србији нема директог одлучивања и зашто нигде где је СНС на власти грађани не могу да кажу шта је за њих најважније. Не могу да се отмем утиску да кад год се дешава нешто добро, то напредњаке у Шапцу чини изузетно несрећним. Све што нормалне људи чини срећним, напредњаке чини несрећним, истакао је градоначелник Шапца.

Он се осврнуо да јучерашњу изјаву министра финансија Синише Малог у којој се хвали како су грађани гласали за степенице на кули Гардош и како је то дивно што грађани имају прилику да одлучују, а то исто понавља заменик градоначелника Београда Горан Весић.

- А где су гласали грађани, у којој процедури, у ком поступку, о ком новцу су се изјаснили грађани? Ето видите како неко ко је чуо и схватио да су референдуми у Шапцу добра и корисна ствар за све, како то одмах фингира и жели злоупотреби. Да ли је ико чуо да се грађани о нечему питају у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу... Али пошто постоје очигледно добре реакције међународне заједнице на тај процес, као и велика заинтересованост свих амбасада и организација које прате демократију и владавину права у Србији за предстојеће директно одлучивање у Шапцу, онда имате и оне који копирају нечије добре идеје и покушавају да их представе као своје, указао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
http://sabac.rs/

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa