Инфо

Берза

  • aero 800 ⚫ 0,00%
  • aven 1.250 ▲ 0,08%
  • enhl 500 ⚫ 0,00%
  • jmbn 5.105 ⚫ 0,00%
  • kmbn 2.540 ▼ -0,31%
  • kmbnpb 870 ▲ 8,75%
  • niis 551 ▲ 0,55%
  • rso1491 138,68 ⚫ 0,00%
  • vbse 2.700 ▼ -0,22%
(23. јануар 2020.)

Србија у доњој половини света

фото: Википедиа

фото: Википедиа

Србија је по индексу перцепције корупције на 91. месту од 180 земаља и територија са индексом 39, истим као и годину дана раније, а први пут од 2006. године нашла се у доњем делу те листе, показује Глобални индекс перцепције корупције 2019 који је данас објавила организација Транспаренси интернешенел.

Србија на новој листи дели 91. место са Турском, што је пад за четири позиције у односу на претходно истраживање.

Са индексом 39 Србија заостаје четири поена за светским просеком а 27 поена за просеком западних земаља чланица ЕУ.

Коментаришући резултате истраживања, професор Владимир Гоати оценио је да налази не указују само да је степен корупције у Србији висок већ и да је та појава ендемског карактера.

-То говори о слабости владавине права али и о постојању озбиљних сметњи економском развоју - казао је Гоати на конференцији за новинаре у Београду.

Владимир Гоати (сајт Аутономија)


Он је оценио да је један од кључних инструмената који омогућава "хиперендемску" корупцију, пракса именовања вршилаца дужности у јавном сектору.

-Именовањем в.д. управника јавне својине на период од шест месеци, владајућа странка, ко год да је на власти, држи све носиоце моћи управљања на краткој узици. Тај инструмент је погубан и потребно га је што пре укинути иако власт не жели да се одрекне те праксе ад хок управљања - казао је Гоати.

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић оценио је да је перцепција корупције у Србији висока зато што је и корупција велика.

-Перцепција корупције се споро мења чак и кад земље раде како треба а ми не радимо све што је потребно. Очигледно је да је перцепција корупције у Србији велика јер се не решавају ни случајеви у којима има довољно доказа за корупцију, јер тужилаштво не испитује случајеве за које постоје сазнања о корупцији, јер није потпуно обезбеђена владавина права - навео је Ненадић.

По његовим речима, посебно је проблематично в.д. стање у јавној управи и јавним предузећима иако је то противно законским одредбама из 2011., односно 2013. године.

-То се намерно не решава па се онда дешава да ММФ мора да подсећа Србију да поштује своје законе и укине тај облик политичке контроле унутар једног дела јавног сектора - рекао је Ненадић.

На глобалном нивоу, најбољи резултат имају Нови Зеланд и Данска који деле прво место са индексом 87 а следи Финска са 86 док су на дну листе Сомалија, Јужни Судан и Сирија.

Од земаља региона, најбоље је пласирана Словенија са индексом 60, следи Хрватска са индексом 47, Црна Гора са индексом 45 док БиХ има индекс 36 а Северна Македоније 35.

Нула на скали означава висок степен корупције а индекс 100 одсуство корупције.
Агенција Бета

Најновији број

2. април 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa