Инфо

10. март 2020.10. мар 2020.
Бесплатан час мачевања

Бесплатан час мачевања

У оквиру пројекта “Спорт доступан за све“ мачевалачки клуб “Церски јунаци 1914“ одржао је у сали Соколског дома бесплатан час Олимпијског спорта.

Мачевање је индивидуалан спорт који се тренира колективно. То је спорт за све, без обзира на способности на остварење врхунских спортских резултата. Може се рећи да је главни циљ да се сваки индивидуалац доведе до његовог природног максимума у спорту, као и да му се помогне у физичком и психичком развоју личности, кроз бављење спортом, а то мачевање управо и пружа.

Крајем XИX века, мачевање се уз гимнастику учило у школама, Богословији, а редовно се вежбало и на Војној Академији. У Београду се 20. децембра 1881. год. оснива Београдско друштво за гимнастику и борење. Приређују се јавни часови мачевања уз присуство и самог Краља са свитом и познатим именима јавног живота у Београду. Борење ( мачевање ) се вежба и у осталим градовима Србије, као и у Соколским друштвима.

Традиција се наставља, након једног века, шабачки мачеваоци поново тренирају у Соколском дому. Мачевање је данас модеран Олимпијски спорт, који користи електронску технологију за регистрацију погодака.

- Клуб “Церски јунаци 1914“ захваљује се Љиљани Живанић Петровић, др Зорану Веркићу, Славици Бурсаћ, Трифуну Дробњаку и Вањи Петровић, што су учествовали на првом часу мачевања, у обновљеном Соколском дому - изјавио је председник клуба Божидар Јездимировић.
Мачевалачки клуб "Церски јунаци 1914"

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa