Инфо

21. март 2020.21. мар 2020.
Месечна рата пре и после мораторијума на отплату кредита неће бити иста

Месечна рата пре и после мораторијума на отплату кредита неће бити иста

Клијенти који прихвате мораторијум на отплату кредита неће у наредна три месеца плаћати рате, односно неће имати никакве трошкове према банци, али ће зато своју позајмицу отплаћивати три месеца дуже, а месечна рата ће им и за неколико евра бити увећана.

Разлог томе је што ће им укупан износ који враћају бити увећан за редовну тромесечну камату коју банке обрачунавају и током застоја у отплати и коју ће након истека мораторијума приписати укупном дугу. Ова тромесечна камата биће равномерно подељена на број преосталих рата
Како ова рачуница изгледа у пракси. Ако имате месечну рату стамбеног кредита од 300 евра, од чега камата чини 150 евра, то значи да ће вам током мораторијума банка обрачунати редовну камату од 450 евра (за три месеца). Тај износ ће након истека мораторијума поделити пођеднако на преостале рате, па ако вам је, на пример, до краја отплате преостало још 10 година (120 месеци), месечни трошак ће бити већи за 3,75 евра.

Ако имате кеш кредит, Народна банка Србије је дала репрезентативни пример за динарску готовинску позајмицу од 500.000 динара, која је у трећој години отплате. Месечна рата овог кредита, чији је укупни рок отплате 7 година, а камата 9,82 одсто годиншње, сада износи 8.320,9 динара, а уколико се клијент одлучи да прихвати мораторијум рата ће након та три месеца бити већа за 310,95 динара и износиће 8.631,85 динара.

Имајући у виду да у првим месецима отплате дугорочних кредита највећи удео у месечној рати има управо камата, највеће повећање месечног трошка осетиће управо корисници стамбених кредита, поготово они који су тек почели са њиховом отплатом.
Подсетимо, одлуком Народне банке Србије прописано је да све банке у нашој земљи морају своје дужнике да обавесте о новим условима отплате кредита (мораторијуму) најкасније до 21. марта, тако што ће званичну понуду објавити на својој интернет страници.

Клијенти након тога имају 10 дана да одбију ову понуду, па је крајњи рок за одбијање 31. март. Ако се корисник кредита не јави банци у овом периоду, сматра се да је прихватио понуђени мораторијум и отплата кредита му се паузира на 90 дана.

Иначе, из НБС су навели да током трајања ванредног стања банка, као ни давалац лизинга, неће обрачунавати затезну камату на доспела, а неизмирена потраживања, и неће покретати поступак извршења односно принудне наплате, нити ће предузимати друге правне радње у циљу наплате потраживања од клијената.
извор: Блиц

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa