Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
Бета

Бета

Палмер: Услови за изборе у Србији нису идеални али бојкот није решење

Услови за парламентарне изборе у Србији нису идеални, поготово када је реч о медијима, али бојкот није решење, рекао је заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер у интервјуу за Глас Америке (ВОА).

Палмер је рекао да САД разумеју неке од аргумената опозиције да изборни услови нису фер, али упозорава да ће се њен глас слабије чути ако изађе из политичке арене.

"Када је реч о изборима 21. јуна, ми бисмо желели да грађани у Србији имају највећи могући избор, важно је да у демократском процесу постоји прави избор и охрабрили смо све политичке партије да учествују. Бојкот скоро никад није добро средство да се изрази незадовољство. Поздрављамо одлуку оних који су одлучили да учествују и надамо се да ће грађани Србије, када изађу на биралишта 21. јуна, имати кога да бирају", рекао је Палмер.

Он је истакао да је важно да мисија ОЕБС-а у Србији процени какви су услови за изборе.

По његовим речима услови који су виђени на претходним изборима и сада нису идеални, и да су САД посебно изразиле забринтуост у вези са медијима.

"Важно је да све политичке партије имају приступ државним медијима, посебно РТС-у. Али, као што смо рекли одговор на то је да све политичке партије, укључујући и владајуће, удју у арену, да се такмиче, да пренесу своје поруке и обезбеде подршку грађана, рекао је Палмер.

На питање Гласа Америке да ли мисли да проблеми који су наведени око демократије у Србији, и слабом присуству опозиције у медијима могу да се реше до избора Палмер је одговорио да је јасно да има много изазова и да постоје разлози због којих опозиционе странке не желе да учествују на изборима.

"Ми то разумемо, али не верујемо да је бојкот одговор. Чак и ако услови нису једнаки за све, како би требало да буде, опозиција треба да удје у игру, да се чује њен глас, да се такмичи и да јавности у Србији да прилику да бира. И да настави да се бори за равноправније изборне услове, поготово када је реч о медијима. Ми ћемо се борити за исту ствар. Важно је за европску будућност Србије и европску перспективу да медијско окружење буде отворено и фер", рекао је он.

Он је такође довео у питање излазак опозиције из парламента као "дискутабилну тактику", наводећи да је теже да се чује глас опозиције када себе изузме из политичке арене.

Изразио је разумевање да су неке карте намештене против опозиције али је нагласио да је одговор у снажнијем, а не слабијем такмичењу.

"Ако грађани Србије изађу на изборе, а немају легитиман избор, то не иде на руку демократији", рекао је.

Палмер је рекао да није тачно да САД подржавају стабилност на уштрб демократије и да је то аргумент који слуша већ 25 година на Западном Балкану.

"Констатно подржавамо демократију, ефикасну управу, владавину права, слободу медија, подржавамо реформе, демократску и транспарентну владавину не само у Србији већ широм Западног Балкана, констатно већ 20 година," рекао је он.

Он је рекао да САД раде са владама које грађани изаберу, да оне те владе не бирају, и да желе да се тај избор дешава у што је могуће више демократским и транспарентним условима.

На питање о недавном предлогу Француске и Немачке о обнављању дијалога Србије и Косова рекао је да ко год стави на сто нешто конструктивно да је то добро.

"Волели бисмо да видимо да се питање формирања владе на Косову реши што пре, да се изаберу легитимни представници који ће представљати Косово у међународној заједници и дијалогу. И да видимо можемо ли Србију и Косово да приближимо споразуму о нормализацији", рекао је Палмер.

О најновијем заоштравању односа измедју Србије и Црне Горе око дозволе градјанима Србије да удју у Црну Гору после затварања због пандемије корона вируса Палмер је рекао да је најважнија порука да те две земље треба да разговарају, да владе треба да комуницирају и да треба да постоје отворени канали за комуникације.

"Црна Гора свакако има право да успостави параметре за то ко може да уђе у земљу и постоји епидемиолошка компонента у процесу доношења те одлуке. Треба и да пажљиво да размотре како би то могло да утиче на односе са важним суседом, како ће утицати на летњу туристичку сезону с обзиром на важну улогу српских туриста у црногорској економији" рекао је Палмер.

Он је закључиио да то показује да има простора за разговор, који треба да буде отворен, транспарентан, да се води мирно и који идентификује пут напред, који је у корист свих.

"Србија и Црна Гора ће вечно бити суседи и треба да надју начин да решавају та питања у партнерском односу, рекао је Палмер.
Извор: Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa