Инфо

13. јун 2020.13. јун 2020.
Вечерас свечано откривен споменик господару Јеврему

Вечерас свечано откривен споменик господару Јеврему

Вечерас је, у присуству великог броја Шапчана, свечано откривен споменик Јеврему Обреновићу, оснивачу модерног, „европејског“ Шапца. Основано верујемо да је дело академског сликара Владимира Товића симбол града који Шапчани одавно заслужују.

Откривање споменика био је и свечани повод за доделу Априлских награда Града Шапца, које се традиционално додељују 22. априла, за Дан Града. Ове године, због глобалне пандемије вируса корона и мера спречавања ширења заразе, Дан града је "закаснио" два месеца.

- Нас у Шапцу ни зараза, ни политичка болест са којом се цела Србија бори, не могу спречити да славимо живот и слободу. Част ми је да са свима вама поделим радост што нам се господар Јеврем, први европски политичар у Срба, који је Шапцу поставио темељ за репутацију Малог Париза, вратио у град, поручио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.


Споменик је освештао Његово Преосвештенство епископ шабачки господин Лаврентије, који је, благословивши присутне, истакао да су наши велики преци, попут Јеврема Обреновића, путоказ и светлост која нам осветљава пут.


Априлске награде додељују се у три категорије, а добитницима су уручени Кључеви града. Комисија за доделу Априлских награда, одлучила је да награда у категорији: Развој демократских вредности и поштовања људских права и слобода – додели Александру Обрадовићу, раднику ваљевског "Крушика", узбуњивачу и храбром човеку који је јавности указао на корупцију у трговини оружјем. Такође, Обрадовићу је додељен и статус почасног грађанина Града Шапца.

Награду у категорији: Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада, равноправно је додељена Месној заједници Прњавор и пољопривреднику из села Криваја - Живодару Алексићу.

Награду у категорији Укупан развој и промоција Града Шапца Комисија је одлучила да додели спортској породици Фајфрић.

Награду за Укупан развој и промоцију Шапца, са спортском породицом Фајфрић деле и ГОБЛИНИ – шабачки панк-рок бенд и најуспешнији музички састав из нашег града.

За време трајања ванредног стања, нашем граду су помагале бројне организације и појединци. Бројни донатори поклонили су оно што нам је било потребно да останемо сигурни и здрави, а многи наши суграђани одлучили су да постану волонтери како би та помоћ дошла до свих. Списак свих којима су додељене захвалнице је дугачак, али не и коначан. Суграђани су позвани да предложе појединце, удружење или организацију који су били од помоћи током пошасти кроз коју смо заједно прошли.

Опширније у штампаном издању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa