Инфо

9. септембар 2020.9. сеп 2020.
НУНС: Одлука тужилаштва да одбаци кривичну пријаву КРИК порука да је дозвољено насртати на новинаре

НУНС: Одлука тужилаштва да одбаци кривичну пријаву КРИК порука да је дозвољено насртати на новинаре

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је данас да је "веома забринуто због одлуке Првог основног тужилаштва у Београду да одбаци кривичну пријаву против непознатих мушкараца који су на бруталан начин угрозили физичку безбедност новинарке КРИК-а Бојане Павловић у тренутку док је она радила свој посао".

У саопштењу које је објављено на интернет страници, НУНС наводи да се "нада да ова, у најмању руку, неразумна одлука Тужилаштва није знак да ће и овај случај атака не медијске посленике остати без судског епилога, односно да ће ући у архиву бројних примера вербалних и физичких напада на новинаре у Србији чији су починиоци остали без било каквих санкција".

"У сваком случају, решењем о одбачају кривичне пријаве још једном се јавности шаље порука да је у Србији могуће без последица физички и вербално насртати на новинаре и друге медијске посленике", наводи НУНС.

НУНС подсећа да су редакција КРИК-а и новинарка Бојана Павловић поднели кривичну пријаву "против седморице неидентификованих мушкараца из окружења сина председника Србије Александра Вучића, који су новинарку пресрели, окружили је, физички насрнули на њу одузимајући јој мобилни телефон, и притом над њом спроводили ментални терор".

"То се десило почетком јуна ове година након што је новинарка фотографисала председниковог сина како седи у једном кафићу на београдском Цветном тргу у друштву са контроверзним Александром Видојевићем, кога је полиција означила као члана такозваног кавачког клана", наводи НУНС.

НУНС подсећа да су новинарку КРИК-а тада легитимисале особе које су се представили као службена лица, и саопштили јој да ће бити приведена, да би недуго након тога, новинарки пришло још неколико лица, а један из групе јој је истргао из руку мобилни телефон.

Новинарки је телефон враћен и она је пуштена тек пошто је групи пришао поменути Видојевић и наредио да се то учини.

НУНС наводи да "тужилац при томе није саслушао нити једног од оних које је новинарка именовала у кривичној пријави".
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa