Инфо

13. март 2018.13. мар 2018.

Војни синдикат тражи споменик за погинулу посаду хеликоптера

БЕОГРАД, 13. марта 2018. (Бета) - Војни синдикат Србије заложио се данас за подизање споменика припадницима Војске Србије који су погинули пре три године у хеликоптерској несрећи, како њихова судбина не би била заборављена.

"Омер, Небојша, Иван и Милован, те кобне ноћи нису одбили наређење, полетели су свесни ризика и опасности у које их шаљу надређени и тако одлетели у смрт. Од оних који су их у смрт послали за тај херојски чин нису добили ништа осим покушаја да се одговорност свали на мртва уста. Напротив, о бруци која је уследила, лакрдијашком приступу истрази, те нарученим новинским текстовима у неким медијима, не треба посебно говорити, све је речено оним - 'пилот је био пијан'. Тако нешто не смемо и нећемо да заборавимо!", наводи се у саопштењу синдиката.

Тај синдикат је додао да би тај споменик подсећао на то како се часно и одговорно служи свом народу а све оне који мисле да је власт привилегија а не одговорност, подсећао би на нечињење и небригу за припаднике војске.

"На свесно и намерно кршење закона, прописа и процедура, на бахатост која је довела до смрти седам људи и губитка значајне летилице за наше ваздухопловство, за шта нико до данас није одговарао. За тужиоце ту није било елемената кривичног дела, питамо се како је то могуће? Питамо се докле ће животи војника у Србији бити безвредни. Да је тако, подсећа и чињеница да се држава чак није удостојила да осигура људе чији су животи сваког дана угрожени и који су те своје животе заветовали тој истој држави и њеном народу", додаје се у саопштењу.

На данашњи дан пре три године у близини Београда срушио се транспортни хеликоптер Ми-17 Војске Србије, у којем је погинуло седам људи.

Хеликоптер се срушио 13. марта, нешто пре поноћи, у ширем рејону аеродрома "Никола Тесла" у Сурчину, на повратку из Рашке, одакле је превозио животно угрожену бебу из Новог Пазара.

У летелици су погинули пилот мајор Омер Мехић, пилот капетан Милован Ђукарић, заставник Небојша Трајић, механичар летач Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестезиолог Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa