Инфо

18. март 2018.18. мар 2018.
Покрет за децу: Вучићев предлог за финансијску стимулацију рађања има недостатака

Покрет за децу: Вучићев предлог за финансијску стимулацију рађања има недостатака

ЧАЧАК, 18. марта 2018. (Бета) - Покрет за децу "Три плус" оценио је данас да предлози председника Србије Александра Вучића за финансијску стимулацију рађања имају недостатака и да је неопходно давати накнаде свима који имају троје и више деце.

Покрет за децу "Три плус" се не слаже да породице са троје и више деце, чија су деца рођена пре 01.01.2018. године, немају помоћ од државе.

Они оцењују да се давањем накнаде само оним породицама чија су деца рођена после тог датума "дискриминише" око 120.000 породица.

"Зато апелујемо на председника да преиспита предложене мере и предлажемо да накнаде за све мајке са троје деце у Србији, које нису обухваћене, буду исплаћиване из буџета локалних самоуправа увођењем обавезне апропријације, као што је то случај у граду Лозници", наводи се у саопштењу.

Покрет тражи да се у предложене мере имплементира и њихов захтев за пензионисање мајки са четворо и више деце.

Покрет за децу "Три плус" истиче да ће и даље спроводити планиране активности док све мајке са троје и више деце не остваре своја права која им се већ више од 12 година обећавају.

Према наводима тог покрета, најављена накнада мајкама са троје и више деце има недостатке и зато што је ограничена на 10 година, као што је случај у Македонији, а не до пунолетства трећег детета као што је у већини земаља који имају овакав вид стимулације рађања.

Покрет "Три плус", основан је 2016. године у Чачку и залаже се за повећање наталитета и за доношење Закона о статусу великих породица, који би дефинисао категорију породица са четворо и више деце, како би се "спречило нестајање Србије".

Покрет је навео да је по статистичким подацима од 2005. до 2015. године број становника Србије опао за 383.000, а да је 2016. године прираштај био најмањи за 50 година.

Председник Србије Александар Вучић најавио је јуче да ће мајка за рађање првог детета добијати 100.000 динара једнократне помоћи, за друго дете 10.000 динара месечно две године, за треће дете 12.000 динара месечно 10 година и за четврто дете 18.000 евра за 10 година.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa