Инфо

16. децембар 2020.16. дец 2020.
Брнабић разговарала са представницима Рио Тинта о реализацији пројекта Јадар

Брнабић разговарала са представницима Рио Тинта о реализацији пројекта Јадар

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са генералном директорком Компаније "Рио Тинто" за борате и литијум Марни Финлејсон и директорком Компаније "Рио Сава експлорејшн" Весном Продановић о наставку реализације пројекта "Јадар" и напретку израде студије оправданости за коју је та компанија у 2020. години одобрила додатних 200 милиона долара.

Тиме укупна инвестиција „Рио Тинта“ у истраживање и развој "Јадар" пројекта превазилази 450 милиона долара, саопштила је Влада Србије.

Премијерка Брнабић је на састанку нагласила да је развој пројекта "Јадар" од изузетног значаја за Србију и Лозницу и да ће се само у фази изградње рудника и постројења за прераду ангажовати више од 2.100 радника.

Када буде завршен, додала је Брнабић, пројекат "Јадар" биће модеран подземни рудник са ефикасним постројењем за прераду јадарита, као и свим потребним постројењима за одрживо управљање отпадом.

Применом најсавременијих технологија које је "Рио Тинто" развио за прераду јадарита, посебно ће се водити рачуна о заштити животне средине, истакла је Брнабић и додала да је задовољна напретком студије оправданости у окиру које је, у сарадњи са мештанима у Лозници, започео и процес откупа земљишта на којем ће бити изграђен будући рудник и фабрика за прераду јадарита.

Пројекат "Јадар", који у Србији развија медјународна рударско-металска групација "Рио Тинто", од стратешког је значаја за Србију како због експолатације литијума и бората из јадарита, тако и због укупног утицаја овог пројекта на развој зелене економије у Србији, јер тај пројекат подразумева развој савременог, технолошки напредног и одрживог рудника и постројења за прераду јадарита у периоду од најмање 50 година, са директним утицајем на БДП и развој одрживе економије у Србији, констановано је на састанку.

Саговорници су се сагласили да су сарадња и партнерство компаније "Рио Тинто", Владе Србије и локалних заједница од кључног значаја за успех „Јадар“ пројекта, док је генерална директорка компаније "Рио Тинто" за борате и литијум Марни Финлејсон истакла да та компанија производи метале и минерале који су од суштинског значаја за економију.

Финлејсон је казала да производи "Рио Тинта" имају значајну улогу у процесу транзиције ка зеленој економији, а када буде развијен, пројекат "Јадар" ће производити литијум, материјал будућности и значајно ће допринети оснаживању профила Србије као дестинације која привлачи инвеститоре и ствара могућности за развој зелене економије.

На састанку у Влади Србије, којем су присуствовали и представници Министарства рударства и енергетике, речено је и да је пројекат "Јадар" од стратешког значаја за Србију и развој одрживог рударства, а да недавно формирану Радну групу за имплементацију пројекта "Јадар" чине представници компаније „Рио Тинто” и свих ресорних министарстава, јер је то пројекат целе Србије.

Посебно је наглашено да ће нарочита пажња и значај бити посвећени заштити животне средине, јер модеран рудник и фабрика за прераду јадарита укључују постројења за одрживо управљање отпадом и најсавременије постројење за пречишћавање отпадних вода, тако да непречишћена вода неће бити испуштена у реке.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa