Инфо

31. мај 2021.31. мај 2021.
фото: Бета

фото: Бета

Произвођачи свиња у Србији сутра код министра Недимовића

Председник Удружења крмачара у Србији Мирко Ђукић рекао је данас да ће узгајивачи свиња сутра добити одговор од министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића шта може да се испуни од њихових захтева за опстанак свињарства.

Он је за Бету рекао да је у јучерашњем разговору, након протеста узгајивача свиња у Богатићу, Недимовић рекао да од неколико захтева један сигурно неће моћи да буде испуњен, а то је да неће моћи да добију тражену субвенцију од по 3.000 динара по грлу.

"Недимовић је рекао да тражену финансијску подршку од 3.000 динара, осам месеци уназад, због пада цена свињског меса не можемо да добијемо јер држава нема пара у буџету", рекао је Ђукић.

Додао је да ће остали захтеви бити размотрени и да ће Недимовић сутра дати прецизан одговор о томе који могу да се испуне.

Произвођачи свиња су тражили да се уведу прелевмани, односно посебне дажбине на увоз свињског меса и да се у малопродајној мрежи обележи увозно и домаће месо.

"Тражили смо да у маркетима понуда домаћег и увозног свињског меса буде у односу 60 према 40 одсто и да се контролише да ли трговци поштују тај однос", рекао је Ђукић.

Он је рекао да је медју захтевима и оснивање Управе за сточарство која би пратила цене житарица и цене живе ваге свиња и ако дође до значајнијег диспаритета измедју тих цена Управа би утврђивала минималну цену свиња по килограму живе ваге испод које откупљивачи не би смели да плаћају откупљене свиње.

Ђурић је рекао да је ресорни министар рекао да би тај захтев требало да се испуни после доношења закона који би уређивао тржиште двадесетак пољопривредних производа.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa