Инфо

22. јул 2021.22. јул 2021.
Бета

Бета

Рио Тинто: Из обновљвих извора потиче 71 одсто енергије коју користимо

Компанија Рио Тинто данас је саопштила да је једна од првих која се придружила Иницијативи климатски паметног рударства Светске банке и да 71 одсто енергије коју користи потиче из обновљвих извора.

Климатски паметно рударство подржава одрживо рударство и прераду минерала и метала потребних за производњу чисте енергије, истовремено смањујући утицај на животну средину и климу.

Рио Тинто је смањио интензитет емисија за скоро 30 одсто од 2008. године.

Из Рио Тинта су указали да су једина велика рударска компанија која има портфолио без фосилних горива, а њен циљ је да до 2050. године декарбонизује своје пословање.

У саопштењу Рио Тинта је наведено да су за производњу обновљиве енергије поред ветра, сунца и воде потребне су велике количине минерала и метала, и да свет са ниским нивоом угљеника није могућ без бакра, литијума, алуминијума, бората и титанијума.

Бакар је, како је указано, најбољи неплеменити проводник топлоте и електричне енергије на планети. Налази се у свему, од електричних инсталација до обновљивих извора енергије попут ветрогенератора, а електрична возила користе око четири до шест пута више тог метала него традиционални аутомобили са мотором са унутрашњим сагоревањем.

"Литијум је кључни елемент у технологији батерија и очекује се да ц́емо се суочити са све вец́ом потражњом за овим минералом у наредним деценијама. Лежиште Јадар, које се налази у Лозници, садржи јединствени минерал јадарит и има потенцијал за производњу литијум-карбоната квалитета погодног за производњу батерија", навео је Рио Тинто који спроводи истраживања у околини Лознице.

Додаје се да возила сачињена претежно од алуминијума генеришу до 17 одсто ниже емисије угљен-диоксида током свог животног циклуса, у поређењу са основним моделима. Алуминијумски грађевински производи углавном садрже од 50 до 85 одсто рециклираног метала.

Борати се користе у многим стварима, од екрана паметних телефона и рачунара, до пољопривредних ђубрива која помажу у исхрани растуће светске популације. Такође су кључни материјал у изолацији зграда и неопходан је за обновљиве изворе енергије - за пројекте на енергију ветра, као и за соларне пројекте.

Рио Тинтов пројекат Јадар ће, како је истакнуто у саопштењу, поред литијум-карбоната производити и борну киселину у праху, која је кључна сировина за производњу стакла највишег квалитета и вештачког ђубрива.

Пословање са титан-диоксидом обухвата рад на развоју јефтиног металног праха за 3Д штампу, који користи ваздухопловна индустрија, што умањује потребу за ливењем метала и смањује потрошњу енергије и отпада.

Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa