Инфо

2. август 2021.2. авг 2021.
фото: http://www.sattelevizija.com

фото: http://www.sattelevizija.com

Ако данас загрми...

Данашњи празник Свети Илија, односно Илиндан, осим што је у црквеном календару обележен црвеним словом и што представља сећање на једног од великих светитеља, истовремено подразумева и различите обичаје и веровања.

Како је обележен црвеним словом, кажу да посебно није добро данас радити нешто у пољу или улазити у виноград, јер се може навући гнев Илије громовника.

CC BY-Када загрми на Светог Илију... (фото: SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137965)
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=137965

Празник је у најтоплијем делу године и према веровању ако загрми на Светог Илију, могао би пропасти читав род ораха и лешника. Истовремено, верује се да Илија громовима гађа нечастивог и где год гром погоди, кажу, да обитава ђаво.

Сетио се Илија

У народу веле како, да не би превише громова и непогода слао, његова сестра Огњена Марија покуша да слаже Илију говорећи да је празник већ прошао, те када загрми, следи узречица "Сетио се Илија"


Почела јесен



Вероватно је свако чуо узречицу "Од Светог Илије сунце све милије". Овом реченицом стари су говорили како се од Илиндана јесен ближи и да је лето све ближе крају, иако је календарски остало више од месец и по дана.

Кажу да је јесен почела у подне (фото: Pixabay)


Према веровању, до поднева на Светог Илију је лето, а од поднева па надаље почиње јесен.

Лековити мед

Многе породице Светог Илију обележавају као Крсну славу, а мед који се данас издвади је лековит и зато је препорука да ко год познаје неког пчелара баш данас га посети и откупи најсвежији мед који ће га лечити током целе године



Мед на Илиндан постаје лек (фото: Pixabay)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa