Инфо

16. август 2021.16. авг 2021.
Pixabay

Pixabay

Сточари незадовољни пољопривредном политиком, могућ протест


Председник удружења "Сабор произвођача агропривреде Србије" (СПАС) Зоран Милићевић рекао је данас да су сточари у Србији "тотално" незадовољни пољопривредном политиком и да је могућ протест.

"Догорело је до ноката, незадовољни смо политиком према сточарима и ускоро ћемо у удружењу разговарати о томе да ли ћемо решење тражити протестима и учешћем на изборима наредне године", рекао је Милићевић за агенцију Бета.

Додао је да се све врсте меса продају испод цене и да сточари у Србији већ неколико месеци "гасе" производњу свиња, оваца и говеда јер продајна цена не може да покрије ни 40 одсто трошкова производње.

Он је рекао да су цене стоке у последњих месец дана мало порасле и да се килограм свињског меса живе ваге продаје по 160 динара без пореза на додату вредност (ПДВ) и да би та цена могла да покрије трошкове да је остала стара цена кукуруза од 18 динара за килограм, али да је она скочила на 30 динара.

Са тако високом ценом кукуруза и остале сточне хране килограм свињског меса живе ваге требало би, према његовим речима, да кошта 230-240 динара, а сходно томе требало би да порасту и цене осталих врста стоке.

"Иако је у Србији значајно смањен сточни фонд јер недостаје пола милиона крава и два-три милиона свиња, ни при тако смањеној понуди цена није довољно порасла и произвођачима већ месецима доноси губитке", рекао је Милићевић.

Додао је да су произвођачи због смањене тражње присиљени да наставе производњу јер не знају шта ће са подмлатком, али и са старом стоком.

Он је рекао да ће стање у сточарству на јесен бити још горе јер је суша уништила 50-60 одсто рода кукуруза и произвођачи га силирају да би бар искористили зелену масу биљке, али да ни она није хранљива јер нема зрна кукуруза које се није развило због недостатка влаге.

"Услове за одгој стоке погоршале су високе температуре, па у штали са 30 крмача и 120 прасади имам 11 вентилатора, а воду хладим у хладњачи, што још повећава трошкове производње", рекао је Милићевић.

Подсетио је да су сточари више пута тражили да држава неким мерама заштити домаћу производњу и смањи увоз смрзнутог меса, али да су захтеви остали без одговора.



Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa