Инфо

28. септембар 2021.28. сеп 2021.
Фото: Бета

Фото: Бета

Ружић: Корона вирусом заражено 1,8 одсто запослених у просвети и 1,4 одсто ученика

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да је корона вирусом у Србији тренутно заражено 1,4 одсто ученика и 1,8 одсто запослених у просвети.

Ружић је рекао новинарима у Мерошини да у 74 одсто школа нема ниједног одељења ни са једним зараженим учеником и додао да образовни систем није место где долази до трансмисије вируса.

Он је рекао да се бележи "благо охрабрење" ове недеље у односу на прошлу јер је дупло мање јединица локалне самоуправе у којима су средње школе и завршни разреди основне школе на комбинованом моделу наставе.

"Прошле недеље су по то том моделу радиле школе у 48 јединица локалне самоуправе, а ове недеље у 25", казао је Ружић приликом полагања камена темељца новог вртића у Мерошини.

Према његовим речима, Министарство просвете свакодневно анализира епидемилошку ситуацију заједно са Институтом за јавно здравље Србије Батут и покушава да омогући да што више школа ради по непосредном моделу.

Говорећи о томе да образовни систем није место где долази до трансмисије вируса, Ружић је казао да мисли да је много важније шта се дешава ван школа и образовног система.

"Ред је да на Кризном штабу донесемо неке одлуке и мере које ће практично спречити даље ширење вируса. Без обзира да ли се ради о Мерошини, Нишу, Прокупљу, Куршумлији, знате колико имамо прослава пунолетства, свадби, знате да ли раде клубови и кафићи", навео је Ружић.

Оценио је да уколико се то доведе у ред "и уколико се вакцинишемо", онда је могуће да постоји једна здравија и нормалнија атмосфера.

Ружић је казао да се нада да неће бити ескалације броја оболелих у неким наредним данима и подсетио да високошколске установе имају аутономију да определе модел по којем ће започети нову школску годину.

Интерес је, рекао је, да настава тече што редовније, а његово је мишљење да је комбиновани модел сада најадекватнији.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa