Инфо

1. октобар 2021.1. окт 2021.
Фото: Глас Подриња /З. Биро, Уларџић, Костић

Фото: Глас Подриња /З. Биро, Уларџић, Костић

Дејан Уларџић за Глас: Непријатна ситуација за све

Поводом недавних догађаја на отварању изложбе слика уметника Љубе Поповића у Народном музеју разговарали смо са шабачким сликаром Дејаном Уларџићем.

-Тог дана у преподневним часовима сам се осећао здравствено лоше, син ми је помогао да одем у Хитну помоћ где сам се задржао одређени период, примио адекватну терапију. У међувремену је уследио позив на који је одговорио мој син који је објаснио шта се догодило и где се налазимо. Постојао је договор са пријатељима из Београда да дођу на отварање изложбе у Шапцу, како би упознали изложбени простор Народног музеја и присусвују свечаном отварању. Како нисам могао да дођем у договорено време пре свечаности, они су ме звали. Када сам изашао из Хитне помоћи желео сам да одем кући и одморим се, али сам осећао одговорност према њима због договора и упутио сам се ка Народном музеју – каже за „Глас Подриња“ Уларџић о догађајима који су претходили доласку у градску установу културе и додаје да га је по доласку сачекало непријатно изненађење.

-У тренутку када сам дошао трајало је обраћање градоначелника. Сазнао сам шта се догодило и био непријатно изненађен. О томе не бих желео превише да говорим, јер ми је тешко и криво што се све тако догодило. Веома ми је непријатно и не бих никоме пожелео да се нађе у таквој ситуацији. Посебно ми је било тешко када сам сазнао за минут ћутања, пре свега, због мојих пријатеља који су били присутни.

Друштвене мреже и натписи у медијима алармирали јавност


По завршетку отварања уследила су нова непријатна изненађења за шабачког уметника. На друштвеним мрежама су се појавиле произвољне интерпретације догађаја са различитим конотацијама.
-Желео бих да нагласим три ствари. Ниједна особа у Музеју није одговорна за оно што се десило. Они су се понели као што би учинила свака кућа у сличној ситуацији. Непримерено је да им било ко шта замери. Што се тиче политичара, истина је да ниједан од њих није знао и да су и они били затечени, одреаговали у складу са ситуацијом. Подвлачим да никаква политичка конотација није постојала, нити постоји. Сви моји пријатељи су били најблаже речено у шоку. Они су реаговали потпуно логично, а видим да је и ту било замерки на њихов рачун. Изузетно сам поносан на њих и јако их волим и много ми је жао што су прошли кроз све ово.


Враг однео шалу у погрешном смеру


Почетак свега је био специфичан вид интерног хумора међу пријатељима, који многима није прихватљив, али је део другарског односа, каже уметник.

-Два дугогодишња пријатеља која се изузетно поштују и воле, али имају једну „девијацију“, а то је да се међусобно шале на груб начин. Слажем се да је ово прегруба шала. Када је један од њих добио информацију, није ни помислио да је реч о шали, већ је поверовао у веродостојност, но није био сам у том тренутку, већ окружен многим људима. Они су приметили промену расположења код њега и логично га упитали за разлог и тада је „враг однео шалу“. Ситуација је изашла ван контроле, те је инетрна пријатељска шала постала јавна ствар.

Уметност на маргини


Недавна ситуација, сматра Уларџић, указује и на један општи, свеприсутни проблем. Уметност је у другом плану.

-Да сам имао педесети део пажње јавности и медија приликом ретроспективне изложбе у Павиљону „Цвијета Зузорић“ у Београду 2018. године и промоције монографије, био бих презадовољан. Ово све указује на један велики проблем о коме нико не говори. О томе може да се пише, сними ТВ емисија. Срамота је да бизарна ситуација толико окупира пажњу јавности као што су и непримерене констатације да ми је догађај инспирација за дела. Једнако су ми дегутантни коментари попут „Чивијада није умрла, пајтоновски сценарио“, јер мени је и после неколико дана изузетно непријатно. Не могу да се смејем на све ово, језиво ми је, није смешно – закључује Дејан Уларџић и напомиње да се по овом питању више неће оглашавати у медијима, истичући да су се током јучерашњег дана могле прочитати његове наводне изјаве.

Током саме изложбе, најмање је речи било о уметности, а њој се можемо вратити кроз информацију да је управо Дејан Уларџић добитник награде на Првој међународној изложби „Минијатуре Сирмијума“ у Сремској Mитровици.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa