Инфо

3. јул 2022.3. јул 2022.
Pixabay

Pixabay

Информисање и комуникације најплаћеније

Просечна нето плата у априлу месецу ове године износила је 73.012 динара, што значи да је реално већа за 2,6 одсто у односу на прошлу годину, показују подаци најновијег извештаја РЗС.

Веће просечне плате у јавном него приватном сектору (фото: Pixabay)


Плате у јавном сектору износиле 77.886 динара,док су у приватном сектору оне износиле у просеку 70.975 динара.У јавном сектору, највећа примања су забележена код запослених у државној администрацији, у просеку 86.889 динара, затим код запослених у државним предузећима, у просеку 86.149 динара, и покрајинској администрацији, у просеку 83.758 динара. Локалне самоуправе по примањима каскају око 20.000 динара јер је плата локалних службеника око 64.700.

фото: Pixabay


Што се тиче поделе просечних плата по областима, највише плате су забележене у области информисање и комуникације, чак 175.091 динара, с'тим што су у ту област урачунати и програмери којима је према подацима РЗС просечна плата у априлу износила 234.607 динара. Ни једно друго занимање нема толико високу просечну зараду.

Просечне плате више од 100.000 динара забележене су још у рударству, тј. областима експлоатације нафте и гаса, експлоатације руде метала, као и у услужним делатностима у рударству, затим у производњи дуванских производа, производњи кокса и деривата од нафте, ваздушном саобраћају, продукцији, телекомуникацијама, финансијским услугама, осигурању, управљачким делатностима и научним истраживањима.

Најмање зараде испод 55.267 динара, колико је износила медијална зарада, забележене су у рибарству, производњи одевних предмета, производњи кожже и предмета од коже, преради дрвета, производњи намештаја, осталим прерађивачким делатностима, трговини на мало, копненом саобраћају, припреми и послуживању хране и пића, ветеринарским делатностима, делатности путничких агенција, заштитних и истражих делатности, одржавање објеката, спортским забавним и рекреативним делатностима, социјалној заштити, поправкама и осталим услужним делатностима.
Каматица/Блиц бизнис

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa