Инфо

4. новембар 2022.4. нов 2022.
Има ко да те саслуша - твој први бољи дан можда је већ данас

Има ко да те саслуша - твој први бољи дан можда је већ данас

Путем специјално дизајниране чет-платформе, УНИЦЕФ и Маyбеллине Неw Yорк обезбедили бесплатну подршку за младе који се суочавају са психичким проблемима, свесни да се многи којима је помоћ потребна не усуђују да исту потраже
Иако је последњих година дошло до великог напретка у разумевању и перцепцији менталног здравља, многа негативна уверења и ставови о менталном здрављу и даље постоје, што може изазвати нелагоду код људи и спречити их да добију подршку која им је потребна и коју заслужују.

У Србији је пре ЦОВИД-19 10,8 одсто ученика пријавило лоше расположење, а 21,9 одсто нервозу најмање једном недељно. А пандемија је отежала ствари и 17% адолесцената је доживело погоршање менталног здравља у том периоду. Оно што посебно забрињава је то што нису спремни да траже подршку – свега 18% младих тражи помоћ од специјалиста, док 1/3 младих не зна како да добију психолошку подршку.


БУДИМО ХРАБРИ ЗАЈЕДНО
Потребна ти је помоћ компетентне, поверљиве особе?
Четуј сваког дана од 18 до 22 часова на https://svejeok.rs/ или бесплатно позови број 116111


Поред тога, 37% младих каже да се стигма око менталног здравља мора смањити како би се млади подстакли да добију помоћ ако је потребна. Да у турбулентном периоду одрастања нису сами и да је сваки проблем лакши кад се подели поручују им Маyбеллине Неw Yорк и УНИЦЕФ у заједничкој кампањи Браве Тогетхер која их охрабрује да бесплатно и анонимно потраже подршку стручњака путем чета на платформи „Све је ОК“ или телефонског позива.

Под слоганом „Твој први бољи дан можда је баш данас“, ова иницијатива такође има за циљ да смањи стигму која прати психичке проблеме, као и да едукује особе узраста од 16 до 30 година о менталном здрављу.

Шта карактерише депресију, а шта анксиозност, како да се изборе са емоцијама и науче да брину о себи сазнаће на платформи „Све је ОК“ из текстова на различите теме које су писали стручњаци. И родитељи ће на истом месту пронаћи много корисних чланака из којих ће научити како да помогну свом адолесценту да преброди различите тешкоће, али и како да пруже подршку себи у току овог изазовног периода.


Повећан број изазова са којима се млади људи сусрећу у својој свакодневници чини их рањивијим за развијање различитих проблема у домену менталног здравља.

Своје бриге и дилеме млади могу поделити путем платформе коју су осмислили психолози, психотерапеути, и омладински радници уз велику подршку партнера: УНИЦЕФ-а, ОПЕНС савеза, Института за ментално здравље и НАДЕЛ-а. Маyбеллине сада пружа подршку УНИЦЕФ-у да се платформа даље развија у оквиру своје глобалне иницијативе Brave Together (Храбри заједно). Идеја ове глобалне иницијативе је да до 2025. године издвоји укупно 10 милиона долара како би осигурао боље ментално здравље за милион људи широм света.

„Адолесценција је период суочавања са разним тешкоћама које могу да се одразе на ментално здравље. То је и период у којем се може учинити много тога како би се ментално здравље младе особе очувало и учврстило пре преласка у одрасло доба. Најважнији корак на том путу јесте отворен разговор и благовремено информисање о свим могућим проблемима. Као компанија која брине о добробити заједнице у којој делује, желимо да младима у овим изазовним временима осигурамо приступ лако доступној и бесплатној стручној помоћи. Уверени смо да ће платформа Све је ок олакшати разумевање и ношење са проблемима на пољу менталног здавља,“ нагласила је Јелена Алексић, координаторка пројекта Brave Together .

Маyбеллине је започео глобалну иницијативу Brave Together 2020. године са циљем дестигматизације анксиозности и депресије, савремених психичких проблема с којима се носи све већи број људи. До сада је кроз овај програм обезбедио бесплатну психолошку подршку за 350.000 људи, сарађујући са 35 непрофитних организација у 25 земаља.

Будимо храбри заједно јер твој први бољи дан, можда је баш данас.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa