Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Бета

Бета

Отворен јавни позив локалним самоуправама за енергетску санацију породичних кућа и станова

Министарство рударства и енергетике Србије објавило је данас јавни позив за јединице локалне самоуправе и градске општине у оквиру новог програма за енергетску санацију породичних кућа и станова, преноси агенција Бета.

Током пет година, колико је планирано да траје нови програм, очекује се да ће око 50.000 домаћинстава моћи да добије субвенције, навело је Министарство у саопштењу.

"Све локалне самоуправе које испуне услове моћи ће да учествују у програму, а новина је да ће јавни позив бити отворен током целе године како би грађани могли у сваком тренутку да се пријаве. Такође, омогућено је да грађани који се определе за више мера енергетске ефикасности у својим домаћинствима кроз субвенције могу да покрију и до 65 одсто трошкова инвестиције, што ће бити детаљно образложено у јавном позиву за грађане које ће објављивати јединице локалне самоуправе", рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

Како је нагласила, јавни позив за јединице локалне самоуправе је отворен до 23. јуна, а очекује се да градови и општине које потпишу уговоре са Министарством, већ током јула распишу прво јавни позив за привредне субјекте, што ће омогућити да се током лета распишу и јавни позиви за домаћинства.

Новим јавним позивом предвиђени су повољнији услови за економски девастирана подручја и општине са високим нивоом загађености ваздуха, где је предвиђено минимално учешће од 15, односно 20 одсто.

Остале јединице локалне самоуправе ће, као и до сада, покривати до 25 одсто трошкова по домаћинству, Министарство до 25 одсто, док ће 50 одсто трошкова сносити сами грађани.

На претходна три јавна позива за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, субвенције је добило око 20.000 грађана, а укупан износ субвенције које је обезбедила држава заједно са јединицама локалне самоуправе је око 2,7 милијарди динара.

Уштеде енергије су око 235 гигават-часа годишње, што је еквивалентно производњи топлотне енергије градске топлане у Нишу, а очекивано смањење емисија угљен-диоксида је око 103 хиљаде тона гасова угљен-диоксида годишње, што је једнако годишњој емисији 58.000 моторних возила.
ГП

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa