Инфо

9. септембар 2023.9. сеп 2023.
Ивана и Дарко са унуком (Фото Глас Подриња)

Ивана и Дарко са унуком (Фото Глас Подриња)

Прича о стрпљењу, љубави и плодовима земље

У селу Предворица надомак Шапца, Дарко и Ивана Ћирковић узгајају необичне бундеве које пласирају на локалној градској пијаци. На идеју су дошли пре две године са жељом да купцима понуде нешто другачије, здраво и лековито. Део асортимана су украсне, а део јестиве.

-Како немамо много земље истраживали смо оно што бисмо могли да гајимо на тој површини. Желели смо да то буде нешто другачије, интересантно и избор је пао на бундевице. За прву годину семена смо набављали преко пријатеља из Холандије и Мађарске, а сада у Србији преко фирме која је заступник. Ако имате добро семе, тада ће и бундеве бити добре. Засадили смо прве, понудили их на пијаци и тако је све почело- каже Дарко Ћирковић и напомиње да су узбрзо схватили да имају тржиште за своје производе.

Фото: "Глас Подриња"


-Почели смо да продајемо и заиста смо били изненађени реакцијама људи. Бундеве су их враћале у детињство и често су нам говорили „Ово је имала моја бака, морам да купим.“ За неке од сорти смо били уверени да нису јестиве, но купци су нам рекли другачије. Недавно смо разговарали са докторком која живи и ради у Америци. За турбан бундеве које узгајамо рекла нам је да су деликатес у Индији. Ми смо били уверени да су оне само за украс – додаје Дарко.

Бундева за здравље
Напомиње да је око две трећине сорти у њиховој башти јестиво, те да због тога имају сталне купце. Са асортиманом шарених и сочних бундева, Ивана и Дарко редовни су посетиоци пијаце у Шапцу. Често добијају и понуде за гостовање на сајмовима.

Фото: "Глас Подриња"


-Радо бисмо отишли, јер нас стално зову. Не можемо да оставимо домаћинство. Деца више не живе са нама, а како онда да оставимо све на неколико дана? Тешко је. Надамо се да ћемо ове године моћи да више идемо на сајмове и даље од Шапца. Имамо и купце који долазе код нас како би одабрали најбоље за себе.

Брачни пар Ћирковић сваки слободан тренутак проводи у башти, јер биљке траже негу и пажњу. Ивана каже, „гледам у њих стално, јер захтевају пажњу и рад“. Из сезоне у сезону се труде да обогате асортиман, понуде нешто ново и усаврше производњу. Сваког јутра са првим зрацима сунца обилазе башту, чисте од корова и прегледају сваку бундеву како би пратили њихов развој и сазревање. Не третирају их хемијским перпаратима, јер желе да очисте земљу и добију сертификат органско.

Фото: "Глас Подриња"


-Све оно што произведемо једемо ми, наша деца и унуци. Како их не третирамо поливима и растворима морамо сваки дан чупамо траву. Када нас неко пита шта радимо, кажемо да „чупамо коров“. Кроз производњу и ми учимо о бундевама. На пример хокаидо је изузетно добра, здрава и лековита, што многи људи не знају. Иако је већина јестива, људи их често бирају о изгледу због декорације – појашњава Ивана.

Упорност и посвећеност
Ова година није била повољна за пољопривреднике, те су и Ћирковићи имали проблема због временских прилика. Мраз је оштетио значајан део биљака, а потом је период суше додатно утицао на све.

-Морали смо константно да их заливамо. Пумпа је стално радила. Срећа те имамо дубински бунар. Након суше био је кишни период, те смо имали и најезду пужева. Једва смо их се решили са замкама са пивом – додаје Ивана.

Тврди да су опстали захваљујући упорности, труду, раду и посвећености. Због купаца опстају, те се труде да квалитетом оправдају поверење.

Фото: "Глас Подриња"


Пољопривредногаздинство необичних укуса
Ћирковићи уз бундеве узгајају и рен, смокве, а од различитог воћа праве ликере, сокове и џемове. Иако су им бундевице примарни извор прихода воле да експериментишу са воћем.

-Мислим да смо у једном тренутку имали око 30 различитих врста ликера. Најтраженији је био од лимуна. Сада је то нешто мање, око 20 – каже Дарко и напомиње да су им бундевице ипак приоритет.

Планирају да наставе са производњом и да у понуду уврсте још нових сорти како би били јединствени, препознатљиви у органском узгоју бундева.
М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa