Инфо

4. март 2024.4. мар 2024.
Фото: ЗЗЈЗ Шабац

Фото: ЗЗЈЗ Шабац

Светски дан борбе против гојазности - 4. март

Светски дан брбе против гојазности обележава се 4. марта. Представља јединствен дан акције који позива на уједињен, међусекторски, одговор на кризу гојазности. Обележавање овог датума сазива Светска федерација за гојазност у сарадњи са својим глобалним чланицама.

-Гојазност је један од највећих јавноздравствених изазова 21. века. Проблем је порастао до размера пандемије, са преко 4 милиона људи који сваке године у свету умиру од последица прекомерне телесне масе или гојазности. Светски дан гојазности подстиче практична решења која помажу људима да постигну и одрже здраву тежину, предузму одговарајући третман и преокрену кризу гојазности. Стопе гојазности су се скоро утростручиле од 1975. и повећале скоро пет пута код деце и адолесцената, погађајући људе свих узраста из свих друштвених група у развијеним земљама и земљама у развоју, наводи се у саопштењу Завода за јавно здравље Шабац.

-Тема овогодишње кампање је „Хајде да причамо о гојазности и…“ и зато желимо да искористимо овај датум да започнемо међусобне разговоре. Из тог разлога неопходно је:
-Више поштовања према гојазним особама;
-Боља брига о њима;
-Смањити стигму према гојазним особама:
-Креирати и спроводити јасну и одважну здравствену политику,
-Спроводити конкретне акције.


-Гојазност се повезује са водећим узроцима оболевања и умирања – болести крвних судова и срца, малигне болести и шећерна болест. Смањење ризика за настанак гојазности захтева мултисекторски приступ који би са са свих нивоа требало да обезбеди лакшу доступност и приступ здравој храни, а смањи рекламирање и доступност мање здравих прехрамбених производа. Континуирана едукација о значају физичке активности за очување и унапређење здравља и у складу са тим планско уређење урбаног окружења, које садржи зелене површине и стазе за шетњу, сигурно ће допринети да физичка активност буде део свакодневног живота људи. Препознавање значаја здравља нације у свим политикама и свим секторима, од здравља, образовања, медија и културе до развоја и социјалних услуга је неопходан искорак, стоји у саопштењу.

Како је наведено, доказано је да у свету постоји дискриминација особа са гојазношћу при запошљавању, чак и по питању зараде. Препознато је да је и то место на ком треба деловати у смислу подизања свести и мењања приступа како би нестала таква врста дискриминације. Порука је да заједно треба да тежимо ка срећнијем, здравијем, квалитетнијем и дужем животу за све.

Истиче се да су најчешћи разлози за прекомерну телесну масу (предгојазност) и гојазност превелик енергетски унос путем хране и пића који прати недовољан енергетски расход путем физичке активности.

Кључни бројеви:
1,9 милијарди – број људи у свету који ће живети са гојазношћу до 2030. године;
4,32 трилиона – процењен глобални економски утицај (у доларима) прекомерне телесне масе и гојазности у 2035. години;
100 одсто повећања – очекује се да ће се глобално гојазност у детињству повећати за 100 одсто између 2020 и 2035. године
1 од 4 – очекује се да ће свака 4. особа у свету живети са гојазношћу до 2035. године.
36,3 одсто – Пропорција становништва доби 15 и више година у Србији које је било предгојазно 2019. године
20,8 одсто – Пропорција становништва доби 15 и више година у Србији које је било гојазно 2019. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa