Инфо

26. март 2024.26. мар 2024.
Изложба Међународне ликовне колоније Накучани

Изложба Међународне ликовне колоније Накучани

У среду, 27. марта 2024. године, у 12 часова у галерији Библиотеке шабачке, свечано ће бити отворена изложба деветог сазива Међународне ликовне колоније Накучани. Настала је у спомен на 1833. годину, када је под липама испред црквене порте одиграна „Жертва Аврамова“, прва позоришна представа у Србији.

Извели су је ђаци накучанске школе и њихов учитељ, прота Игњат Васић. На отварању изложбе ће, поред Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке, говорити и Јелена Пјевац Ненадовић, мср историчарка уметности, као и свештеник Бранко Илић, један од организатора Колоније.

Сви заинтересовани суграђани ће поставку моћи да погледају до 10. априла 2024. године.

Под слоганом „Ви сте светлост свету“ Међународна ликовна колонија Накучани окупила је уметнике из Северне Македоније, Бугарске и Србије, док је јапански уметник Јасунари Ишида, користећи могућности савремених технологија, послао свој рад. Поред академских сликара у раду Колоније су учествовали су и ученици уметничких средњих школа из Београда, Новог Сада и Шапца. Широки распон ликовних промишљања, различите школе, жанрови и уметници изражених индивидулности основне су ознаке дела насталих у оквиру овог сазива.
Библиотекa шабачкa

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa