Инфо

27. март 2024.27. мар 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Шарени свет нашег детињства

Kако је наше мало некоме повод за осмех, радост и срећу

Ученици и запослени у Шабачкој гимназији током марта су прикупљали школски прибор за своје другаре из Основне школе за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом „Свети Сава“ из Шапца, као вид подршке и помоћи да што лакше уче и савладавају градиво, али и због прилике да се на додели упознају са некима од малишана који похађају ову васпитно- образовну установу. Осам ученица је са стручним сарадником у Шабачкој гимназији Биљаном Дробњак у понедељак донацију однело основцима из ове школе.
Лазарела Гарибовић (Фото: Приватна архива)

-Увек сам се трудила да не делим људе ни по чему и да разумем да су сви посебни и другачији. Контакт са овим малишанима за мене је прелепо искуство које ме научило много о стрпљењу, саосећању и прихватању. Данас сам се подсетила колико су важне мале радости. Ова деца разних узраста и другачијих схватања света су ми отворили ум и срце. Посетили смо боравак и друге просторије објекта који је прилагођен овим дивним и неисквареним бићима. Надам се да ћемо поново имати прилику да се дружимо са њима, кроз осмех је рекла Дијана Пајић, ученица одељења IV 5.


Како је објаснила Биљана Дробњак, у овој акцији која је трајала две недеље учествовали су заинтересовани ученици из свих одељења и разреда и запослени.

-Најважније је да је већина ученика потпуно самостално донела одлуку да ће учествовати. Наши ученици схватају зашто је важно помоћи некоме (чак и онима које можда лично не познајемо) и шта је суштина битисања нас као појединаца у друштву и то је један од разлога за учешће. Шарени свет детињства понекад много зависи од других, од односа одраслих према деци и младима али и међусобног односа вршњака. У раду са ученицима кад год имам прилику им укажем и причом али и кроз примере, да замисле хипотетички шта би се десило ако би сви водили рачуна о сопственом понашању и ономе како се односимо према другима... Сем приче и теоретисања о пожељним особинама, испољавању емоција, систему вредности... за мене су овакве активности дивне прилике да заинтересованим ђацима и практично покажем све оно о чему им свакодневно говорим. Организација оваквих сусрета је увек обојена искреним емоцијама, које се не крију и ми ако само желимо можемо много да научимо од малишана који имају неке потешкоће- истакла је Биљана Дробњак.


Председница Ученичког парламента Лазарела Гарибовић овај сусрет је окарактерисала као један од најлепших догађаја током школовања у Шабачкој гимназији.
Дијана Пајић (Фото: Приватна архива)

-Толико емоција, радости и веселе деце која су нас освојила својом енергијом од првог тренутка када смо их угледале. Лепо је видети како свет функционише и из њихове перспективе. Овом приликом желим да се захвалим свим ученицима и запосленима који су помогли у прикупљању и паковању прибора за наше најмлађе другаре. Тиме што доброту ширимо око себе истовремено је учвршћујемо и у себи самима- сматра Лазарела, док је Сара Почуча, ученица одељења II 4, додала „Драго ми је што је наш мали знак пажње и наше кратко присуство обрадовало толико деце и ставило им осмехе на лице“.
-Пре свега морам да се захвалим својој екипи, која је увек ефикасна када су у питању дешавања попут ових. Надам се да ћемо наставити активно са оваквим акцијама, јер нама је ово готово ништа, а деци попут њих значи све. Просто, видети тако нешто и бити са том децом у истој просторији само, другачија је врста среће, која се не може описати речима. Једноставно морате осетити- напоменула је ученица одељења II 4 Александра Мићић.


Основна школа „Свети Сава“ доделила је Шабачкој гимназији захвалницу за разумевање, сарадњу и допринос остваривању хуманијег приступа деци са сметњама у развоју. Како је истакла Биљана Дробњак, школе, поред образовног аспекта, подразумевају и васпитни утицај.
Фото: Приватна архива

-Ми се заиста трудимо да младе усмеравамо и припремамо не само за наставак образовања него и за сам живот. У прикупљању донација помогали су ми највише Саша Лазић, библиотекар и Наталија Остојић, колегиница која је задужена за координацију рада Ученичког парламента, али морам да кажем и друге колеге који су сем донетих донација и разговарали са ученицима о овој активности, важности њене реализације. Радити са ученицима и у школи данас јесте тешко, ако се овај посао ради посвећено и са жељом да будете одговорни, објективни, са критичким освртом, правични ... Бити просветни радник данас захтева заиста и много труда и енергије и одрицања и спремности за толеранцију и емпатију, разумевања са једне стране а са друге стране, мислим да нема ниједног лепшег посла од усмеравања и припреме младих за живот. Сваки посао је тежак, свака професија има и негативне и позитивне стране, ја још увек проналазим више оних које су позитивне. Овакве акције у сарадњи са ученицима ми никада није било тешко организовати, јер су они ту кроз целу реализацију и са заинтересованим ученицима је једноставно постићи договор- подвукла је Биљана Дробњак и додала да кад за труд добије искрену захвалност ученика тј. младих људи, којима је помогла, никаква материјална сатисфакција и признања то не могу да надокнаде или замене.

Фото: Приватна архива

За наредни период у плану имају још неколико активности које ће заједно реализовати.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa