Инфо

11. новембар 2018.11. нов 2018.
Дан примирја у Првом светском рату

Дан примирја у Првом светском рату

БЕОГРАД, 11. новембра 2018. (Бета) - У Србији ће данас низом манифестаија бити обележен Дан примирја у Првом светском рату, као и у многим земљама широм света.

Централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти код спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, у име Владе Србије предводиће министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Церемонији, заказаној за 11 сати, присуствоваће и представници министарстава, Војске Србије, Београда, дипломатског кора.

Поводом Дана примирја у храму Светог Саве на Врачару огласиће се звона у 12.30.

Дан примирја, који је у Србији државни празник, установљен је као знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у Француској у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у 11 часова потписано примирје у Првом светском рату, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Дан примирја у Србији се празнује од 2012. године нерадно, а обележава се и у Уједињеном Краљевству, Белгији, Новом Зеланду, Француској где ће данас бити одржана церемонија чији је домаћин председник Емануел Макрон и којој ће присуствовати и српски преседник Александар Вучић.

Под називом "Дан сећања" овај дан се обележава и у земљама Комонвелта, а под именом "Дан ветерана" у САД.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијина рамонда, угрожена врста која расте на истоку Србије и на планини Кајмачалан на којој је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе против Бугара, током стварања предуслова за пробој Солунског фронта.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa