Инфо

20. новембар 2018.20. нов 2018.
После 80 година огласило се звоно на Београдској берзи, почело трговање акцијама Финтел Енергије

После 80 година огласило се звоно на Београдској берзи, почело трговање акцијама Финтел Енергије

БЕОГРАД, 20. новембра 2018. (Бета) - На Београдској берзи данас се после више од 80 година огласило берзанско звоно чиме је симболично обележен почетак трговања акцијама компаније Финтел Енергија а.д.

Звоно су заједнички ударили директор Београдске берзе Синиша Крнета и директор компаније Финтел Енергија Тицијано Ђованети а почетна цена акције износила је 500 динара.

Наводећи да је Београдска берза основана 1894. године, како је рекао, "две године пре него што је успостављен Деј Џонс индекс као можда и најпрепознатљивија представа о берзама и тржишту капиталу глобално", Крнета је казао да је она у време оснивања била једна од референтнијих берзи у овом делу света.

"Нашем тржишту, економији, друштву у целини било је потребно готово 80 година да посведочи новом тржишном радјању, новом јавном друштву које на берзу не излази због силе закона већ због своје насушне, амбициозне визије да се игра тржишна уталмица и да се у њој победи. Зато је ово посебан дан за нас", казао је Крнета.

Он је додао да је амбиција Београдске берзе да поново постане стециште најбољих домаћих компанија којима је потребан капитал за финансирање раста и развоја.

"Желимо да власницима најбољих српских компанија приближимо могућности да додју до капитала на начин који неће отупети оштрице њихове конкурентности", казао је Крнета.

Наводећи да је Финтел Енергија пионир у индустрији енергије добијене из ветра у Србији, директор те компаније Тицијано Ђованети казао је да медју купцима акција има осигуравајућих друштава, пензионих фондова и неколико стотина појединаца као и да очекује да ће интерес за куповину показати и институционални инвеститори.

"Ми не можемо предвидети ко ће купити акције већ знамо само цену. Од овог тренутка немамо моћ да утичемо на цену и њену динамику, она је таква каква јесте и ту смо само посматрачи као и ви", казао је Ђованети.

Говорећи о будућим плановима компаније Финтел Енергија, Дјованети је рекао да ће до средине 2019. године бити завршен пројекат Кошава у близини Вршца, један од највећих ветропаркова у Србији, вредан око 120 милиона евра који ће уз два већ постојећа ветропарка учинити ту компанију лидером на српском тржишту производње енергије из обновљивих извора путем енергије ветра.

"Србија је релативно мало тржиште у области обновљивих енергија. Наш приступ је да размишљамо регионално и зато морамо достићи критичну масу, морамо радити транспарентно и направити конгломерат са мајним компанијама како не би зависили од државних субвенција и наставили да делујемо независно. То ће трајати више година али то је наша визија са којом смо кренули пре 12 година", казао је Дјованети.

Процес иницијалне јавне понуде акција компаније Финтел Енергија завршен је 30. октобра, а у току трајања понуде уписано је више од 1,5 милиона акција колико је било прописано као минималан праг успешности тог процеса. Тим поступком, Финтел Енергија а.д. прикупила је 755,2 милиона динара неопходних за даље пословање и ширење мреже ветропаркова у Србији.

Акције компаније Финтел Енергија а.д. укључене су на Прајм Листинг Београдске берзе, најквалитетнији сегмент домаћег тржишта капитала. Финтел Енергија из Београда је ћерка фирме Финтел Енериа С.п.А, која је од 2010. године листирана на берзи у Милану, делу Лондонске берзе.

Финтел Енергија а.д. у Србији већ има ветроелектране "Кула" и "Ла Пиколина" које имају укупну инсталисану снагу од 16,5 мегавата.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa