Инфо

17. децембар 2018.17. дец 2018.
Ниже накнаде за коришћење картица

Ниже накнаде за коришћење картица

Законом о меđубанкарским накнадама и посебним правилима пословања код платних трансакција на основу платних картица, чија је примена данас почела, предвиđене су ниже меđубанкарске накнаде, саопштила је Народна банка Србије (НБС).
Новим законом се са тренутно просечних један одсто међубанкарске накнаде ограничавају на ниво на коме су у земљама Европске уније, односно на 0,2 одсто за трансакције дебитним картицама и 0,3 одсто за трансакције кредитним картицама, са прелазним периодом од шест месеци, до 17. јуна 2019. године, када су међубанкарске накнаде ограничене на максималних 0,5 одсто за дебитне и 0,6 одсто за кредитне картице.
НБС је, као оператор националног картичног система ДинаЦард, прописила да се већ од данас, односно без прелазног периода, примене међубанкарске накнаде у износу до 0,2 одсто за трансакције обављене дебитним картицама, а 0,3 одсто за трансакције обављене кредитним картицама, како би прихватање те картице на продајним местима било што повољније за трговце.
По подацима централне банке, учешће трансакција платним картицама у укупном броју трансакција потрошача изабраним платним инструментима у Србији у првих девет месеци 2018. године износило је 60,15 одсто.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa