Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.

Богдановић: Систем пуца по шавовима, начет је протестима

Богдановић: Систем пуца по шавовима, начет је протестима


БЕОГРАД, 31. јануара 2019. (Бета) - Професорка Филозофског факултет Универзитета у Беогаду Марија Богдановић изјавила је да систем "пуца по шавовима" и да је, иако је "врло јак, суров и сиров", начет простестима.

"Ми смо један врло затворен систем који нигде нема одушка. И због тога је почело изнутра да ври, а то мора негде да пукне. И пукло је сада. Све оно што се у нама годинама скупљало, акумилирало, сада се поново испољава и изражава", рекла је у интервју за нови број недељника Време Богдановић, која је један од потписника прогласа наставника и сарадника Филозофског факутета којим се изражава подршка протестима.

Према њеним речима, "имали смо и пред 50 година јунске протеста 1968, па смо имали 1996, па сада ове протесте, на сваких 25 година ми непрекидно покушавамо да променимо фукционисање нашег система, али то не успева".

"Сада смо дошли у ситуацију да имамо неког ко је апсолутни господар тог затвореног система, система у коме слушамо како премијерка државе и председница Скупштине понављају оно што каже председник државе", нагласила је Богдановић.

Она је казала да систем пуца по шавовима и да треба "анимирати све расположиве стране, све политичке опције, странке, градјанство, родитеље, баке, деке, омладину" и додала да "млади треба сада да се придруже протестима и да сами одреде темеље своје будућности".

"Ми као градјани и слободни људи треба да истрајемо у овим протестима и да тражимо оно што нам је потребно. Слободу медија, слободу изражавања, правду, институције у којима ће бити постављени стручњаци, поштени људи, где ће се успостављати контрола обављања свих могућих функција. Такав систем желимо да упоставимо", рекла је Богдановић.

Према њеним речима, сада је "јако важно да сви представници опозиције надју заједнички именитељ око кога ће се сложити, да изнесу то пред градјане, па да онда крену у протесте и у борбу за остваривање тих принципа, за придобијање људи за те принципе".

Богдановић је оценила да ови протесту јесу политички: "По мом схватњу, свака побуна градјана, а градјанин је политичко биће, сваки излазак на градјана на протесте, да ли је глад, беда, неправда, криминал, јесте већ политички чин".

"Без обзира шта је узрок, а узроци су овек многобројни. Никад није само један. Имате један повод, али узроци се медјусобно преплићу и појачавају и онда долази до оваквих побуна", истакла је Богдановић.

На констатацију да је подршка протестима са Филозофског факутета стигла најпре од професора и питање где су студенти, она је казао да су "студенти апатични и да се већ у средњој школи спремају за одлазак напоље".

"Сматрам да студенти сада треба да се придурже својим родитељима. Па чак и ако одлазе, својим родитељима треба да обезбеде пристојну старост", рекла је Богдановић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa