Инфо

1. април 2019.1. апр 2019.
Србијаводе за одводњавање потражују 549 милиона динара за 2017. и 2018. годину

Србијаводе за одводњавање потражују 549 милиона динара за 2017. и 2018. годину

БЕОГРАД, 1. априла 2019. (Бета) - Јавно водопривредно предузеће Србијаводе почело је да доставља 390.000 решења власницима и корисницима земљишта и објеката за 2017. и 2018. годину на име таксе за одводњавање, а укупно потраживање је око 549 милиона динара, рекли су агенцији Бета у том предузећу.

Навели су да је просечно задужење по обвезнику 700 динара, а да је та накнада приход буџета Србије, а не Србијавода.

Послове обрачуна задужења накнаде за одводњавање за 2015. годину и 2016. годину радила је Пореска управа и према бази података које је предала Сријаводама дужи се 880.000 обвезника, а укупна потраживања су више од 1,8 милијарди динара основног дуга.

Према Закону о накнадама за коришћење јавних добара обвезници плаћања накнаде за одводњавање су власници, односно корисници пољопривредног земљишта (осим трстика и мочваре, необраслог шумског земљишта и грађевинског земљишта), као и власници објеката, односно простора намењеног за обављање делатности, изузев ако је одвођење вода уређено системом атмосферске канализације.

Накнадом за одводњавање задужени су и власници стамбених објекта, затим власници саобраћајне инфраструктуре (јавних и некатегорисаних путева, железничке инфраструктуре, лука, пристаништа, аеродрома ...), власници или корисници добара у општој употреби (паркови, тргови, улице ...), изузев ако је одвођење вода уређено атмосферском канализацијом.

У Србијаводама истичу да је од 2017. године око 150 запослених у тој фирми преузело посао који је обављала Пореска управа преко 140 филијала.

На питање шта Србијаводе наплаћују када многи градјани тврде да никад нису видели да се одржавају системи за одводњавање, у том предузећу су рекли "да улажу у одржавање система за одводњавање, у складу са расположивим средствима, опредељеним из буџета, односно у Програму управљања водама, који се сваке године утврђује уредбом Владе Србије".

"Указујемо да је на територији централне Србије значајно веће улагање од остварене наплате накнада", навели су у одговору Бети надлежни у Србијаводама.

Додаје се да послове редовног одржавања тог система раде специјализована предузећа која по закону имају водопривредну лиценцу за одређена подручја.

Просечна нето зарада за јануар 2019. године у Србијаводама је око 73.000 динара, а са порезима и доприносма у бруто износу око 101.500 динара.

У Србијаводама истичу да је за то предузеће карактеристично да се у структури запослених налази преко 75 одсто високо образованог кадра, што значајно увећава просек зарада.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa