Инфо

3. април 2019.3. апр 2019.
Удружење банака Србије: Касациони суд унео несигурност

Удружење банака Србије: Касациони суд унео несигурност

Удружење банака Србије оценило је данас да правно схватање Врховног касационог суда да је ништава валутна клаузула код уговора о кредиту у швајцарским францима и конверзији уноси правну несигурност.

То удружење је у саопштењу навело да "високо цени позицију коју Врховни касациони суд заузима у правосудном систему Србије", али сматра да закони морају имати јасно значење.

Врховни касациони суд заузео је јуче став да је ништава одредба уговора о кредиту о индексирању динарског дуга применом курса швајцарског франка која није утемељена у поузданом писаном доказу да је банка пласирана динарска средства прибавила посредством сопственог задужења у тој валути. Суд је заузео став и да треба зауставити реализацију средстава обезбеђења кредита.

"Закони морају имати јасно значење како би се предвиделе правне последице које могу наступити за оне који поступају или не поступају по прописима", указало је Удружење банака Србије и навело да очекује "да се јасно прецизира на којим се законским прописима заснивају сви изнети ставови у правном схватању Врховног касационог суда у циљу очувања правне сигурности".

Удржење је подсетило да су банке у Србији инвестирале више од 5,7 милијарди евра у капитал, запошљавају 23.000 људи и кредитирају привреду и грађане са око 20 милијарди евра и да "као значајан чинилац финансијског система сматрају да се овом питању мора посветити посебна пажња".
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa