Инфо

27. април 2017.27. апр 2017.
ДАЈТЕ НАМ ПРИЛИКУ, НАПРАВИЋЕМО ЧУДА
СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ И УРУЧИВАЊЕМ АПРИЛСКИХ НАГРАДА ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА ШАПЦА

ДАЈТЕ НАМ ПРИЛИКУ, НАПРАВИЋЕМО ЧУДА

Небојша Зеленовић је нагласио да је слобода коју је Шабац стекао 1867. године преобразила град, који је постао прва варош Србије. Кључеве града Шапца добили Живорад Арсеновић, бренд “ЗаДруга”, прим. др Предраг Тојић и Дневни лист “Данас”
Свечаном академијом и доделом Априлских награда, највећег признања које додељује град Шабац за свеукупан допринос развоју, у предивном амбијенту дворишта Градске куће обележен је 22. април - Дан града Шапца.
Обраћајући се гостима свечаности, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је нагласио да је слобода коју је Шабац стекао 1867. године преобразила град, који је постао прва варош Србије. Он је грађанима Шапца честитао празник којим славе слободу.
- Може се рећи да је ослобађање Шапца, на симболичан начин, означило и ослобађање целе Србије – пошто је гарнизон који се овде налазио, заједно са Кладовом, Београдом и Смедеревом – био у последњој групи утврђења која су прешла под српску власт – рекао је градоначелник.
Запитао се у свом говору Зеленовић - шта се десило након ослобођења?
- Охрабрена, оснажена и тек створена грађанска класа преобразила је лице овог града. Са каквим су само полетом и одушевљењем Шапчани кренули да граде своју будућност! Направили су прву варош Србије, најразвијенији град мале земље на Истоку, капију европског знања и утицаја на Балкану. Такви смо ми Шапчани. Дајте нам прилику, отворите нам врата – и ми ћемо направити чуда - додао је он.
Учинимо град бољим
Према његовим речима, ослобођење Шапца нас учи бар две лекције.
- Прва је да се слобода веома, веома тешко стиче и да када је стекнемо, она представља главни предуслов да у овом свету оставимо некакав траг. То је лична слобода – коју свакога дана морамо поново да освајамо. То је слобода од лажи, бесмисла, слобода од телевизијског програма, пропаганде, слобода да мислимо и радимо по пуној мери сопственог интегритета. Слобода да овај град и себе у њему обликујемо по високим моралним стандардима и сами стварамо свој пут. И као град – а Шабац је, не заборавимо, данас једини велики град у Србији у коме се чује некакав другачији политички глас – и као појединци, људи и грађани који мисле и делају слободно.
Друга лекција коју нас учи ослобођење Шапца је да постоји разлика између политике и политиканства. Наши преци су извојевали слободу за све нас – а не само за себе. Нешто без чега ни ми данас не бисмо били оно што јесмо нити бисмо овде стајали.
Зеленовић је на крају позвао све да заједно, без обзира на политичко, верско, национално или било које друго опредељење – чинимо овај град бољим.
- Хајде да то чинимо знајући да ће, као и пре 150 година, то што учинимо овде одјекнути у целој Србији и бити пример за све друге њене градове и грађане. Шабац је увек и у свему био први. Хајде да буде први и по слободи и по свему оном што слобода доноси – и граду и његовим грађанима и свим грађанима наше земље – закључио је градоначелник Шапца.
Додељени Кључеви града
Зеленовић је уручио Кључеве града Шапца, највише признање нашег града: Живораду Арсеновићу, оснивачу и генералном директору Привредног друштва “Цомеџ” д.о.о Шабац, за укупан развој и промоцију града Шапца; бренду ,,ЗаДруга“, социјалног предузећа ,,Агро Ирис“, основаном у новембру 2016. године у оквиру пројекта ,,Рурални развој након поплава“, категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада; прим. др Предрагу Тојићу и дневном листу Данас у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода.
Арсеновић је истакао да је Априлска награда града Шапца велика част како за њега лично, тако и за запослене у предузећу. Он је оценио да је изузетан домет бити успешан и признат у свом граду.
- Бренд „ЗаДруга“ је тек почетак, а Шабац је град који је уочио могућност да у својој пољопривреди примени нов концепт социјалног предузећа, одржив и користан за локалну заједницу - рекао је Игор Којичић, представник Иницијативе за развој и сарадњу.
Примајући Априлску награду, прим. др Предраг Тојић поручио је да је слобода узвишени идеал, потребан и пожељан сваком човеку.
- У рату, то је једина жеља поробљених - да се ослободе, а у миру, изнад свих је жеља да у слободи заштите себе од властодржних силника и умишљеника да су власници живота и смрти поданика - рекао је прим. др Предграг Тојић.
Главни и одговорни уредник листа „Данас“ Драгољуб Петровић навео је да је Априлска награда града Шапца дошла у пресудном тренутку за ове новине.
- Трпимо бројне притиске власти, пре свега тако што нам бројне локалне самоуправе и државна предузећа отказују огласе који су већ уговорени. Ово што је урадио град Шабац је врста подршке и доказ да Шапчани, поред тога што су се пре 150 година ослободили од Турака, одолевају свакаквим модерним варијантама Турака - рекао је Петровић.
НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ ПОСТАЛИ САВЕТНИЦИ
Најбољи шабачки студенти: Саша Арсеновић, Александар Танацковић, Предраг Кузмановић, Димитрије Ђукановић, Консатнтин Лукић, Ана Митровић, Владимир Инђић, Лука Товаровић, стипендисти града Шапца постали су саветници градоначелника Шапца Небојше Зеленовића. Свечана академија поводом Дана града била је прилика да их јавно промовише и додели им визиткарте.
- Верујем да и ви и ми у јавној управи имамо заједничку одговорност да овај град учинимо бољим местом за живот. А ко ће то урадити боље него ви – најбољи студенти нашег града? Зато данас имам посебну част да вас у име Градске управе именујем својим саветницима. Тако, драге колеге, који данас постајете саветници градоначелника Шапца, имате прилику да својим идејама, иницијативама и енергијом, стварно покренете овај град. За то ћете имати моју пуну подршку и отворена врата свих градских структура. Шабац овим показује да млади људи нису бабароге већ ствараоци наше будућности. Они ће једног дана обликовати економију, политику и културу овога града. Онај ко се њих плаши и од њих скрива – директно ради и против себе, а и против оних који су га изабрали. Зато идемо сви заједно напред као јединствени тим - рекао је Небојша Зеленовић.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa