Инфо

27. април 2017.27. апр 2017.
Нови подстицаји за пољопривреднике

ФИНАНСИЈСКА ПОМОЋ СТОЧАРИМА

Нарочита новина: подстицај за изградњу објеката у примарној сточарској производњи. Први пут подршка за набавку нових трактора у висини од 50 до 65 процената. Нови правилник и за подстицај младима који живе у руралним срединама
Пољопривредни произвођачи ће од ове године имати право на нове субвенције. Највише промена у подстицајима за рурални развој. Осим помоћи за инвестиције у примарну биљну и сточарску производњу објављени су правилници за подстицаје за изградњу и опрему објеката. Нарочита новина је подстицај за изградњу објеката у примарној сточарској производњи. Нови правилник је и за подстицај младима који живе у руралним подручјима а подстицај је одређен и за набавку нових воћарско-виноградарских и повртарских трактора. Нове субвенције усмерене су највише ка опоравку српског сточарства, каже стручњак Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Шапцу Зоран Бељић.
-Ако је у питању подстицај за изградњу објеката и набавку опреме за те објекте висина подстицаја је од 50 па до 65 процената, 50 процената је за град Шабац, општине Владимирци и Коцељева док је за Богатић тај подстицај 65 процената од вредности инвестиције. Богатић спада у општине са отежаним условима. Поступак за остварење подстицаја постиже се подношењем захтева Управи за аграрна плаћања. Уз захтев је потребно приложити рачун-отпремницу, фискални исечак а ако се набавља опрема онда и гарантни лист. Што се тиче саме врсте подстицаја то су у сточарској производњи подстицаји за изградњу објеката за смештај животиња: говеда, свиња, оваца и коза, затим за набавку нове опреме за те објекте. Поред изградње објеката за домаће животиње имаће право пољопривредници на споредне објекте на економском дворишту. Рецимо за смештај стајњака чврстог или течног, објашњава Бељић
Поред основних докумената, за изградњу у примарној сточарској производњи мора се доставити уговор са извођачем радова. Извођач радова дужан је да достави грађевинску књигу, окончану ситуацију. Осим те документације, када заврши објекат, дужан је да достави решење о упису у регистар објеката у складу са Законом. То значи да произвођач мора регистровати фарму за држање одређене животиње. Потребна су и уверења о измиреним пореским обавезама у које спадају и пензионо и социјално.
- Битно је да се земљиште и објекат воде на име носиоца домаћинства или да су изнајмљени на минимум пет година. Захтеви се подносе од 15. априла па до 15. октобра, с тим да рачуни могу бити од 16. октобра протекле године па до подношења захтева. Што се тиче појединачног рачуна ако је за материјал или за набавку опреме, не може бити мањи по рачуну од 50.000 динара а горњи лимит висине подстицаја је 8.000.000 динара, наглашава Зоран Бељић.
Први пут је подршка за набавку нових трактора, такође у висини од 50 до 65 процената. Поступак се разликује јер се расписује јавним позивом који расписује Управа за аграрна плаћања. Позив је већ упућен а рок за подношење пријава је од 10. априла до 19. маја. Ради се о набавци нових воћарско-виноградарских и повртарских трактора максималне снаге до 100 киловата. Право да се јаве на конкурс имају пољопривредници који имају најмање 0,5 хектара јагодичастог воћа или хектар осталог воћа или један хектар под повртарским културама. Битно је да пољопривредници знају да се не признаје куповина унапред већ тек по одобреним средствима. Највиши износ субвенције ће бити 1.800.000 динара.
Подстицај младима који живе на селу је још једна новина занимљив је јер је висина подстицаја 75 процената од вредности инвестиције. Такође је могуће остварити путем конкурса Управе који се очекује током наредног месеца. Највише се односи на набавку нове опреме и механизација као и набавку квалитетног приплодног материјала, опреме у пчеларству, набавку опреме за наводњавање. Право да конкуришу имају млади од 18 до 40 година.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa