Инфо

11. мај 2017.11. мај 2017.
ПИЛОТПРОЈЕКАТ НОВОГ ОБРАЧУНА ЦЕНА ИЗНОШЕЊА СМЕЋА ЗА ПРАВНА ЛИЦА

ПРАВИЧНИЈЕ ЗА ВЕЋЕ УШТЕДЕ

Одношење смећа привредним субјектима на територији града Шапца обрачунаваће се на нов начин. Уместо досадашњег обрачуна по квадратури пословног простора, сада ће се наплата вршити по утрошку, односно запремини посуде у коју се смеће одлаже. Ради се о пилот пројекту који ће првих неколико месеци бити пробан у неким предузећима да би се видели његови ефекти. Шабац је први град у Србији који уводи овакав вид олакшица за привреднике.
-Количина смећа изражава се преко запремине и то ће бити основа обрачуна. Први предуслов ће бити да сваки корисник има своју типску посуду, а други да се те посуде уклоне са јавних површина. Зависно од типске посуде биће обрачунате цене, објашњава директорка ЈКП “Стари град” Снежана Ђокић.
Правна лица ће за изношење смећа четири пута месечно плаћати 530 динара за посуде од 120 литара, 1.060 динара за посуде од 240 литара или 4.810 динара за контејнере запремине 1,1 метар кубни. Контејнери запремине 5 метара кубних износиће се по позиву по цени од 6.610 динара.
Председник Привредног савета града Шапца Зоран Тошић истиче да су се увек залагали да се услуга плати онолико колико посла има, а не по другим параметрима. На састанку Привредног савета је договорено да се на пилот пројекту испита све да би касније примена била лакша.
-Свакако очекујемо позитивне ефекте новог начина обрачуна цена. Привредници су наводили да је досадашњи начин био веома неповољан, поготову за оне фирме које имају велике складишне просторе, где се само чувају ствари, а не ствара се никакво смеће. Сада ће обрачун бити много правичнији и привредници ће имати значајне уштеде. Поред тога, биће стимулисани да управљају отпадом и оно што је за рециклажу неће бацати него ће одлагати тамо где је и предвиђено, навео је Тошић.
Идеја за овај начин подршке локалној привреди је, након Привредног савета, подржана и од стране чланова Градског већа.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa